Economii prin metode comuniste. Planul de raţionalizare a cheltuielilor trimite Universitatea Piteşti în Epoca Ceauşescu

Cursurile şi seminariile vor fi programate astfel încât să se reducă pe cât posibil consumul de energie electrică prin „folosirea la maximum a luminii naturale“. Becurile de 100 W vor fi înlocuite cu unele de 75 W şi nu în ultimul rând  „Afişarea de mesaje în sprijinul diminuării pierderilor de apă“ sau „Stingeţi lumina după utilizare“ – sunt câteva dintre soluţiile „geniale” propuse de echipa rectorului Ionel Didea pentru salvarea Universităţii de la faliment. S-a mers până acolo încât, chiar în documentul cu pricina, e trecută drept măsură de primă importanţă desemnarea unor persoane responsabile de stinsul luminii şi închiderea robinetelor! Scăderea numărului de studenţi, construirea haotică a unor clădiri – mastodont, care înghit sute de milioane pentru întreţinere, un corp profesoral supradimensionat, lipsa proiectelor de cercetare pe fonduri europene şi nu în ultimul rând un management defectuos au făcut ca activitatea la Universitatea de Stat din Piteşti să se desfăşoare sub semnul raţionalizării, la fel ca în vremurile de tristă amintire din era comunistă. Aflată în situaţia de a pune lacătul pe mai multe domenii de activitate şi fără niciun plan de redresare financiară, conducerea Universităţii de Stat din Piteşti a adoptat, la finele anului trecut, mai exact pe 18. XI.2013, un „Plan de măsuri şi acţiuni în sprijinul reducerii şi raţionalizării cheltuielilor materiale şi administrative în perioada noiembrie 2013 – octombrie 2014”. 
 
Vacanţa de iarnă a fost mărită, pentru a se face economie la lumină şi căldură
 
Dincolo de conţinutul şi limbajul de lemn folosit, ce aduc aminte de vremurile de tristă amintire, când stăteam în beznă cu orele şi se făcea economie la orice, nu putem trece cu vederea faptul că, într-o instituţie de învăţământ superior cu pretenţii, a ajuns mai importantă economia, programul de studiu făcut după mărimea zilei şi lumina naturală, decât asigurarea condiţiilor de învăţat pentru studenţi. Tot studenţii au fost primii, şi cei mai afectaţi de o altă idee strălucită a conducerii, în frunte cu rectorul Ionel Didea: închiderea – vreme de aproape o lună! – a întregii Universităţi, în perioada 23 decembrie 2013 – 19 ianuarie 2014. Astfel, înainte de Crăciun studenţii au fost trimişi în vacanţă, cadrele didactice – la fel, s-a stins lumina, s-a închis apa şi, efectiv, s-a încuiat totul! Conform documentului, s-ar fi obţinut o reducere de 85% la consumul de energie termică şi de 100% la restul cheltuielilor! În opinia conducerii, a stat la bază principiul „nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, ci totul se transformă în vacanţă…“. Numai că din această cauză, studenţii au pierdut o săptămână de şcoală, transformată în vacanţă, iar în vară vor avea o sesiune la foc automat, dat fiind că vor trebui să îşi dea examenele în doar trei săptămâni, în loc de o lună, cum era normal. Dar ce mai contează studiul, în comparaţie cu economiile făcute?! Nu numai la chestiile gospodăreşti s-a umblat pentru a scădea costurile de „producţie“ la UPIT. O altă măsură luată a fost mărirea normelor didactice de bază cu încă 6 ore, precum şi reducerea valorii plăţii cu ora. Astfel s-a ajuns ca munca de predare să fie plătită cu aproximativ 2 lei pe oră, adică undeva sub nivelul la care se plăteşte pe piaţa liberă forţa de muncă necalificată! În ce măsură toate aceste „soluţii“ au dus la scăderea cheltuielilor, este discutabil! Practic, cui îi mai arde de carte când nu e plătit, în clase e mai frig ca afară, pe holuri îţi bagi degetele în ochi, iar materia e făcută varză tocată, doar ca să încapă în program redus?! 
 
„Planul Marshall“ de salvare a Universităţii din Piteşti
 
Redăm în continuare, pe scurt, câteva din măsurile cuprinse în celebrul plan de raţionalizare, aprobat de Consiliul de Administraţie al Universităţii din Piteşti în data de 18 noiembrie 2013. Punctul 1. Diminuarea volumului de cheltuieli înregistrate la 30.09.2013 cu 32,6% prin renunţarea la Căminul studenţesc nr. 1 Războieni începând cu 11.11.2013. Punctul 2. La materialele de curăţenie – instituirea sistemului de consum pe bază de normativ. Procent de reducere propus: minim 10% faţă de nivelul cheltuielilor înregistrate la 30.09.2013. Punctul 3. Încălzit – iluminat. Eliminare corpuri de încălzit, radiatoare; înlocuit corpuri de iluminat de consum ridicat de 100 V sau peste, cu corpuri de iluminat max. 75V; utilizarea iluminatului electric minim în spaţiile închise şi în exterior. Stabilirea de responsabilitate privind întreruperea iluminatului în camere, holuri, toalete, alte încăperi, persoane fizice (personal administrativ, pentru zonele aferente incintelor studenţeşti, studenţilor pentru fiecare cameră) cu afişarea la punctele respective pentru responsabili cu înscrisul „Stingeţi lumina după utilizare!“. Punctul 4 propune reduceri drastice la consumul de apă, în principal prin diminuarea pierderilor (închiderea chiuvetelor după utilizare, reparaţii la chiuvete şi flotoare WC-uri), inclusiv „afişarea de mesaje în sprijinul diminuării pierderilor de apă“.
 
„Realizarea de postere cu conţinut care să atenţioneze asupra nevoii reale pentru economii prin utilizarea cu maximum de spirit gospodăresc a energiei electrice, termice, apă… în corpurile zonei de incintă a Universităţii din Piteşti“
 
 Punctul 5 prevede controale sistematice asupra modului în care s-a pus în aplicare măreţul „Plan Marshall“ al conducerii Universităţii şi tot aici, la punctul b, scrie negru pe alb: „Reconsiderare programe de funcţionare săli cursuri, seminarii, laboratoare, cu preponderenţă prin folosirea la maxim a luminii naturale: programe de funcţionare 8.00 – 16.00 sau după caz, cu un control riguros privind consumurile electrice, termice, apă, cu afişarea la loc vizibil a responsabililor pentru fiecare punct de pornire/întrerupere sistem. Realizarea de postere cu conţinut care să atenţioneze asupra nevoii reale pentru economii, prin utilizarea cu maximum de spirit gospodăresc a energiei electrice, termice, apă în corpurile zonei de incintă a Universităţii din Piteşti“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.