Schimbări majore la UPIT. Macrorestructurarea propusă de rectorul Chirleşan reduce numărul facultăţilor

Din 11 facultăţi, vor rămâne 4, sau maximum 6, în funcţie de soluţia pe care o va alege Senatul universităţii. Rectorul Universităţii din Piteşti, conf. Univ. dr. Dumitru Chirleşan, anunţat că îşi continuă  implementarea planului de management cu care a câştigat postul şi a început deja procesul de macrorestructurare. 

„Facultăţile se vor comasa în înţelesul administrativ-academnic. Specializările care existau într-o anumită facultate nu vor dispărea. Departamentul de Inginerie a Mediului şi Ştiinţe Inginereşti Aplicate  se vor duce către o facultate de ingineri. Vom avea o Facultate de Ştiinţe Umaniste care va îngloba Teologia, Literele, Istoria. Toate aceste lucruri nu fac decât să optimizeze managementul academic în interiorul Universităţii Piteşti. N-au nici o legătură cu existenţa, cu progresul, cu promovarea programelor de studii. Ele rămîn aceleaşi. Oferta educaţională este poate chiar mai bună ca anul trecut, pentru că au apărut anumite specializări de licenţă sau master şi se vor regăsi în oferta noastră din toamnă. Restructurarea macro, plecând de la aceste principii, este în derulare. S-au dezbătut diverse scenarii. Nu fac un secret că, din 11 facultăţi, cîte avem acum, vom mai avea între 4 şi 6 facultăţi. Varianta pe care noi, Biroul Consiliului de Administraţie, în speţă eu şi prorectorii, o agreăm este varianta cu 4 facultăţi, mai precis: Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Facultatea de Ştiinţele Naturii, Educaţiei Fizice şi Sportului, Facultatea de Inginerie şi Facultatea de Ştiinţe Sociale“ a explicat Dumitru Chirleşan.

Potrivit acestuia, mai există şi varianta cu 5 facultăţi, în care cea de Ştiinţe Sociale se împarte în două: una cu Psihologie, Ştiinţele Educaţiei şi Ştiinţe Sociale, iar a doua: Drept şi Ştiinţe Economice. La varianta cu 6 facultăţi, pe lîngă împărţirea Facultăţii de Ştiinţe Sociale, se mai împarte în două şi cea de Inginerie: Inginerie Electronică şi Calculatoare, precum şi Inginerie Mecanică şi Tehnologie. „Comisia, formată din reprezentanţii fiecărui departament academic, vine şi prezintă propria varianta aleasă. Cele două propuneri ale comisiei şi ale Biroului Consiliului de Administraţie merg în Senat. Aici se decide prin vot secret ce variantă va fi dorită. În clipa în care vom avea votul Senatului, în a doua parte din luna mai, solicităm Guvernului să emită HG pe noua structură. Ea va deveni operativă începând cu 1 octombrie 2016, pentru noul an academic“ a mai explicat Chirleşan.

În aceste condiţii, va fi nevoie de refacarea structurilor de conducere potrivit noilor organigrame:   alegerea consiiilor de facultate, prodecanilor şi decanilor. „Dar toţi decanii proaspăt aleşi, acum nici o lună, ştiau că sunt, într-un fel, de sacrificiu, şi au acceptat acest lucru! Cu toate acestea, s-au înscris în concurs oameni de valoare!”・a ţinut să precizeze rectorul UPIT.

Domnia sa a recunoscut că există şi o problemă de calitate, dar se doreşte rezolvarea acesteia. „Această restructurare este necesară, cu atît mai mult cu cît în iunie 2017 urmează evaluarea ARACIS. Avem o problemă de existenţă, dacă nu trecem de evaluarea din iunie“  a explicat Chirleşan.

Procesul de restructurare a facultăţilor nu va implica însă, a dat asigurări rectorul UPIT, reduceri de personal. Cei ce vor rămâne în plus în anumite departamente, vor fi relocaţi în altele, unde se simte o lipsă acută de personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.