Scandal în CL Costeşti, între primarul Baicea şi consilierul Dani Stancu. Motivul: creşterea aberantă a preţului gunoiului. Ultima ședință de consiliul local de la Costești s-a lăsat cu scandal. Primarul Ion Baicea a fost contrat puternic de consilierul Dani Stancu, care este şi preşedintele organizaţiei PSD din oraş, susţinut de colegii de partid, pe tema creșterii prețului pentru populație la serviciul de salubritate.

Primarul Baicea a fost acuzat, cu dovezi clare, că nu are nicio preocupare pentru locuitorii Costeștiului, dat fiind că, deși exista posibilitatea, și legală, și morală, să crească prețul rezonabil, adică de la 2,5 sau 5 lei/lună/persoană, cât se plătea până în decembrie în oraş, în funcţie de zonă, la 5 lei în toate zonele, a sărit direct la 8 lei.

Propunerea primarului a fost votată de colegii săi consilieri liberali, în timp ce pesediştii au votat contra, astfel că a devenit obligatorie, împovărând nejustificat locuitorii orașului. Pentru a evita chiar şi mai mică suspiciune de incompatibilitate, Dani Stancu s-a abținut de la vot, fiindcă este angajat al ADI Servsal Argeș, asociația care se ocupă chiar cu managementul deșeurilor la nivelul județului. Tocmai de aceea avea și argumentele cele mai clare în ce privește constituirea prețului la salubritate.

„Eu unul, țin cu locuitorii Costeștiului, evident, dar în problema asta îi făceam un bine chiar primarului Baicea, că nu îl mai înjura lumea aşa tare! Până acum, la Costești fiecare persoană plătea, pentru salubritate, 2,5 lei/persoană/lună în Podu Brosteni, Smei, Stârci, Broşteni şi Pârvu Roşu şi 5 lei/persoană/lună în Costeşti – oraş, Zorile şi Teleşti. Noile prevederi legale, care spun că acum plătim pentru cât aruncăm, plus mărirea costului pentru taxa la groapă pentru depozitarea deșeurilor care ar fi trebuit reciclate și nu sunt, care a crescut de la 50 la 80 de lei pe tonă, fac ca anul acesta costul pentru gunoi să fie mai mare. Eu am propus un preț de 5 lei pentru toate zonele, concomitent cu câteva măsuri care ar fi făcut ca orașul Costești să își atingă țința de reciclare și astfel să nu fie penalizat prin acea taxă. Colegii mei de la ADI Servsal au estimat un cost maxim de 6,5 lei pe persoană, în condițiile în care nu s-ar face absolut nimic, nu s-ar lua nicio măsură pentru colectare selectivă și nu s-ar aduce nici o îmbunătățire în gestionarea serviciului. Deci, până la 8 lei este o diferență foarte mare pe care primarul Baicea a pus-o în cârca oamenilor așa… de la el! Probabil ca să aibă bani de rulat, poate să le dea unora și altora diverse facilități… Nu mi s-a părut normal! Nu mi se pare nici acum! Dar dacă liberalii așa au votat! Oamenii au început să își plătească dările pe anul acesta, taxele și impozitele, și rămân șocați când li se spune cât au de dat la gunoi! Gândiți-vă că sunt gospodării cu multe persoane, care plătesc taxa pentru fiecare, înmulțit cu 12 luni… Se cam adună!!! E normal să plătească atâția bani degeaba, doar pentru că vrea primarul? Ca să nu mai spun că noi, aleşii locali, trebuie să-i învăţam pe cetăţenii orasului să selecteze mai mult deşeurile şi să îmbunătăţim sistemul de gestionare pentru a plăti un preţ cât mai mic, nu să le marim taxa pe gunoi!” spune Dani Stancu.

Comments

comments