Moşii de vară se prăznuiesc sâmbătă, pe 19 iunie, înainte de duminica Rusaliilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

De Moşi, nu se aruncă gunoiul din casă

“Mosii de vara”, tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.

În multe colturi ale tarii in aceasta zi de sambata nu se munceste campul si nu se arunca gunoiul din casa, tocmai pentru ca el ar putea intra „in gura mortilor” si acestia s-ar putea razbuna. Femeile isi protejeaza gospodariile de duhurile rele decorandu-le cu ramuri de tei sau frunze de nuc sfintite mai intai la biserica.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene “Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

De Moși, gospodăriile se împodobesc cu crengi de tei

În sâmbăta Rusaliilor, în numeroase zone din țară, în mod special în zona de Sud, porțile caselor, foișoarele, ferestrele, gardurile despărțitoare dintre culturi, mormintele se împodobesc cu crengi de tei. Chiar și coarnele vitelor sunt împodobite cu crengi pline cu flori de tei, deoarece se crede că teiul alungă duhurile rele.
Totodată, și în Duminica Rusaliilor, numită și Duminica Teiului ( în Sudul țării, în Oltenia mai ales), crengile de tei, sunt aduse în fiecare gospodărie. De secole, lemnul de tei este considerat lemn sfânt care îndepărtează relele și alungă duhurile rele din fiecare gospodărie.
De aceea, din lemnul de tei se confecționa toaca mânăstirilor, troițele și leagănul pruncilor nou născuți. În tradiția populară, în vreme de furtună, cu crengile de tei se împodobesc ferestrele deoarece poate fi alungată furtuna , chiar și grindina.

Comments

comments