Azi sunt Moşii de vară! Tradiţii şi superstiţii

Moşii de vară se prăznuiesc sâmbătă, pe 22 iunie, înainte de duminica Rusaliilor. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

De Moşi, nu se aruncă gunoiul din casă

„Mosii de vara”, tinuți în Sâmbăta Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în Sâmbăta Rusaliilor.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi.

În multe colturi ale țării, în această zi de sâmbătă nu se muncește câmpul și nu se aruncă gunoiul din casă, tocmai pentru că el ar putea intra „în gura morților” și aceștia s-ar putea răzbuna. Femeile își protejează gospodăriile de duhurile rele decorându-le cu ramuri de tei sau frunze de nuc sfințite mai întâi la biserică.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene „Mosii de vara” încep încă în dimineața sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard întreaga perioada în care se desfășoară ceremonialului de pomenire.

Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depind de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului.

De Moși, gospodăriile se împodobesc cu crengi de tei

În sâmbăta Rusaliilor, în numeroase zone din țară, în mod special în zona de Sud, porțile caselor, foișoarele, ferestrele, gardurile despărțitoare dintre culturi, mormintele se împodobesc cu crengi de tei.

Chiar și coarnele vitelor sunt împodobite cu crengi pline cu flori de tei, deoarece se crede că teiul alungă duhurile rele.

Totodată, și în Duminica Rusaliilor, numită și Duminica Teiului (în Sudul țării, în Oltenia mai ales), crengile de tei, sunt aduse în fiecare gospodărie. De secole, lemnul de tei este considerat lemn sfânt care îndepărtează relele și alungă duhurile rele din fiecare gospodărie.

De aceea, din lemnul de tei se confecționa toaca mânăstirilor, troițele și leagănul pruncilor nou născuți. În tradiția populară, în vreme de furtună, cu crengile de tei se împodobesc ferestrele deoarece poate fi alungată furtuna, chiar și grindina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.