Începând de azi, pelacul Beliş din localitatea cu acelaşi nume din judeţul Cluj, timp de patru zile se va desfăşura un curs de perfecţionare profesională a scafandrilor din cadrul structurilor Salvamont, acţiune la care vor participa 37 de scafandri din cadrul echipelor de salvare montană din Alba, Arad, Argeş, Bihor, Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Neamţ, Mureş şi Satu Mare.

Întâlnirea își propune atât pregătirea profesională a personalului implicat în acest tip de intervenţii, analiza şi identificarea celor mai bune metode de intervenţie acvatică în lacurile din zonele montane, inclusiv cele situate la altitudine sau cele din mediul subteran speologic, precum şi realizarea de exerciții practice pentru omogenizarea modului de acțiune în comun, în vederea derulării în viitor de activități în care să fie implicate mai multe structuri salvamont . Pe lângă acestea vor mai fi abordate ca teme de pregătire, atât ca teorie cât şi practică intensivă, organizarea scufundărilor tehnice şi metode de căutare subacvatică.

În acest moment, în cadrul structurilor Salvamont-Salvaspeo din ţara noastră, există peste 100 de salvatori montani şi/sau salvatori speologi, atestaţi scafandri şi specializaţi în acest profil, dotaţi corespunzător pentru a putea interveni la evenimentele produse în lacurile alpine, în galeriile inundate ale peşterilor sau ca resursă de sprijin la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel de acţiuni urmează a fi organizate şi pe viitor astfel încât să fie parcurse de cât mai mulţi dintre scafandrii salvatori în cadrul structurilor Salvamont.

Comments

comments