Salvamontiștii argeșeni au demontat banca montată pe Vârful Călțun. Așa ceva nu se face pe munte!

Salvamontiștii argeșeni au demontat banca montată pe Vârful Călțun. Așa ceva nu se face pe munte! Potrivit turnulsfatului.ro salvamontiștii din Argeș au demontat și au coborât banca pe care o familie de sibieni a urcat-o astă vară până pe Vârful Călțun, la 2.505 metri. Deși poate părea, la prima vedere, un lucru frumos, în realitate nu se face așa ceva pe munte! Încă de atunci, salvamontiștii au explicat că nu oricine poate face ce îi trece prin cap, stricând frumusețea peisajului natural cu tot felul de construcții nepotrivite.

”Nu poate face fiecare ce-l taie capul. În primul rând trebuie să primească un aviz de la unitatea administrativ teritorială care este proprietara terenului, iar dacă este pe traseu turistic, în cazul nostru, conform noului ghid adoptat de Consiliul Județean trebuie să ne ceară nouă, Salvamontului, avizul. Nu poate să pună pe un traseu montan fiecare ce mai are pe acasă, nu se încadrează în niciun tipar. Ar fi bine ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să se propage acest fenomen. Din punctul meu de vedere ar trebui coborâtă de acolo”, a declarat șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

„Acea bancă, dacă a fost montată pe vârful muntelui, nu îşi are locul, nu îşi are rostul. Problema este că nu ne apucăm sa montăm bănci pe vârfuri, natura trebuie să rămână aşa cum este. Mâine-poimâine montează alţii un chioşc sau cine ştie ce. Din punctul meu de vedere, oamenii aceia ar trebui sa primească o amendă de la Jandarmeria montană pentru că au făcut acolo ceva ce nu are nicio legătură cu peisajul montan”, a declarat atunci și omologul său de la Argeș, Ion Sănduloiu.

Salvamontiștii și-au propus încă de atunci să o elimine din peisaj dar au așteptat o perioadă mai liberă.

”A fost demontată și coborâtă până la cota 2.000. Nici nu știu dacă a mai fost montată la loc sau lăsată așa, dar proprietarul o poate ridica de acolo, dacă vrea”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.

Vârful Călțun, cunoscut și ca Cornul Călțunului este un vârf muntos în Masivul Făgăraș, considerat uneori un vârf dublu împreună cu vârful Lespezi, având altitudinea de 2.505 metri. Este recunoscut prin masivitatea sa vizibilă cu precădere dinspre partea nordică. La poalele sale se află lacul glaciar Călțun, precum și refugiul montan omonim, ridicat de divizia de Salvamont Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here