3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități! Ce sume derizorii oferă statul român acestor persoane

0
62
3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități! Ce sume derizorii oferă statul român acestor persoane. Solidaritate înseamnă empatie, sprijin și suport. În România sunt peste 850.000 de persoane cu dizabilități declarate. Toți acești oameni au nevoie de sprijinul și solidaritatea tuturor, sa fie respectati, intelesi, apreciati pentru tot ce pot realiza și oferi.

Nu mila este sentimentul de care au nevoie, ci mai degrabă de înțelegerea fiecăruia de a accepta ca suntem cu toții diferiți dar merităm să fim egali.

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi („International Day of People with Disability”) are scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

În România, persoanele cu dizabilitați, deși sunt cetățeni ai României cu drepturi depline și au nevoie de un trai decent, primesc sume derizorii: 500 lei pentru handicap grav, 375 lei – handicap accentuat, 60 lei – handicap mediu). Deși prețurile tuturor produselor au crescut accentuat în ultima perioadă, în ianuarie 2022 se fac patru ani de când nu au mai fost indexate indemnizatiile persoanelor cu dizabilități!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here