Zahăr şi ulei, brânză, miere, găini, deodorante, cafea sau… butoaie. Chestii absolut ridicole! Cam pentru aşa ceva s-au „vândut” nume sonore din Argeş, oameni prinşi în ultimii ani că au luat mită.

Dobrinoiu a cerut şpagă 10 lei/metru cub de lemn.

În cazul fostului director al Direcţiei Silvice Argeş, Ion Dobrinoiu, judecat şi condamnat pentru luare de mită, suma a fost una ridicolă, iar motivaţia, şi mai şi… Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, el a pretins şi primit mită de la patronul unei firme pentru a interveni în câştigarea unei licitaţii, în urma căreia respectivul a primit nelegal dreptul de a exploata 1.121 metri cub de lemn din Ocolul Silvic Câmpulung.
Ca să semneze contractul de exploatare, Dobrinoiu i-a cerut omului de afaceri câte 10 lei pentru fiecare metru cub câştigat, de aici suma de 12.000 de lei. Banii au fost găsiţi la percheziţie, iar Dobronoiu a motivat că suma urma să fie predată Fundaţiei „Solidaritatea Creştină” a PDL Argeş, pentru a fi folosită în timpul campaniei electorale.

Doctoriţele s-au dedulcit la borcanul cu miere

Recordul în ce priveşte ridicolul şpăgilor primite aparţine, în Argeş, doctoriţelor Iulia Maria Mihai şi Camelia Săndulescu, de la Comisia de Expertiză Medicală a Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş, cele care puneau vizele medicale pentru pensionările anticipate. În cele câteva minute pe care le acordau pacienţilor, nu era nicicum vorba despre diagnosticele sau suferinţele lor, ci despre conţinutul pacheţelelor cu „atenţii” aduse. Camelia Săndulescu a fost chiar înregistrată când discuta cu un bătrânel de la Coşeşti, comună renumită pentru dogărit, despre capacitatea şi calitatea butoiaşului pe care acesta îl adusese şpagă. O altă pensionară, ajunsă şi ea în anchetă, le-a povestit procurorilor cum, pe lângă bănuţii aferenţi, a dat mită şi un borcan cu miere.
Cele două doctoriţe au doborât orice record privind numărul de mite primite în doar patru luni: 1.097 de şpăgi şi alte bunuri: produse alimentare, cosmetice, cafea. Potrivit motivării, cele două doctoriţe „reuşeau” uneori să ia şi câte 20 de şpăgi într-o zi.

Şeful Gărzii Financiare primea şpagă zahăr, ulei şi dulciuri

Aurel Stoian, fost şef al Gărzii Financiare, a fost dovedit că a luat mită de la fostul patron al PIC, Cornel Penescu. În primul rând, bani, circa 2.000 de lei pe lună, ca să nu vadă neregulile din magazinul şi firma lui Penescu, plus alimente, de la zahăr şi ulei la dulciuri, în valoare de vreo 1.500 de lei în 9 luni. S-a vândut ieftin, dacă e să comparăm ce a primit el cu valoarea prejudiciului adus de firma lui Penescu, prin evaziunea fiscală pe care o făcea, calculată la circa 1 milion de euro!
„În perioada supusă verificării, urmare unui control efectuat, la solicitarea procurorilor, de către comisari ai Gărzii Financiare din cadrul Comisariatului General, a rezultat că reprezentanţii SC PIC au săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală creând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproximativ 1.000.000 euro. Cu toate acestea, în perioada respectivă, comisarii Gărzii Financiare Argeş, aflaţi în subordinea inculpatului Stoian Aurel, nu au descoperit nicio infracţiune, ci numai câteva contravenţii pe care le-au sancţionat cu amenzi modice”, se preciza în comunicatul DNA, privind reţinerea lui Stoian.

Vlăsceanu şi Voinea luau mită şi… brânză, miei, pastramă pentru permisele eliberate fraudulos

Codruţ Vlăsceanu şi fostul său adjunct, Vasile Voinea, şefii de la Permise, au fost condamnaţi definitiv la câte şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În cazul lor s-a dovedit că eliberau permise pe bandă rulantă contra unor sume exorbitante, de 4.000 sau 5.000 de euro.
Dar oamenii nu refuzau nici mici „atenţii”, gen miei, brânză sau pastramă. Un inculpat în dosar a declarat chiar, în cursul procesului, că a plătit pentru schimbarea domiciliului şi pentru obţinerea permisului mai multe sume de bani, în total 11.400 de lei, 1.000 de euro şi… un kilogram de brânză.

„Poliţistul mi-a cerut şpagă 5 găini!“
Alexandru Stoica, 65 de ani, din Gura Şuţii, judeţul Dâmboviţa, a venit anul trecut în Argeş pentru a cumpăra nişte găini. „Împreună cu un prieten am mers la Davideşti să cumpăr găinile. Am luat 120 de păsări. În drum spre casă, la Ştefan cel Mare, ne-am oprit să mâncăm. Ne-am trezit lângă Dacia papuc cu care transportam găinile cu doi poliţişti, şeful de post din localitate şi o poliţistă. Mi-au zis că am parcat neregulamentar, m-au luat la întrebări de unde am găinile. I-am explicat cum a stat situaţia, iar reacţia m-a luat prin surprindere. Poliţistul mi-a cerut 5 găini ca să mă lase în pace. N-am fost de acord. Eu trăiesc dintr-o pensie de handicap de 300 de lei pe lună. Am trei copii şi mă gândeam să le mai dau şi lor, să le dea la nepoţi, să mănânce hrană proaspătă. Când a văzut că nu accept, şeful de post de la Ştefan cel Mare mi-a dat şi amendă 250 de lei şi mi-a confiscat şi găinile”, a declarat bărbatul în faţa ofiţerilor de la DGA.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI