S-au terminat banii pentru schema de compensare în energie! Guvernul caută altă soluție

Schema de compensare a prețurilor la energie se va încheia în curând, iar Ministerul Energiei şi ANRE caută, acum, o altă soluție, spune Marcel Ciolacu. Și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că momentul ales pentru liberalizarea prețurilor la energie nu a fost tocmai inspirat.

Schema de compensare la energie trebuia să fie pe o perioadă limitată.

„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă e o speculă în energie”, spune Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a adăugat că este exclus să nu fie făcută o reglementare pe zona casnică, dar până atunci România a vândut deja energia pentru anul acesta.

În schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, crede că războiul a agravat situația cu prețurile la energie ceea ce la noi în țară s-a suprapus și cu liberalizarea pieței.

”Nu poți să lași, mai ales în situație de război, să lași anumite prețuri total libere. Am fost pentru în momentul în care inflația s-a dus în sus, am avut o intervenție și am spus că nu putem să lăsăm prețul la energie că se duc în toate celelalte prețuri. Pe urmă începi să fugi după iepuri prin pădure să-i prinzi de urechi. N-ai ce să mai faci, cu ce să mai contrabalansezi o asemenea inflație?”, se întreabă Mugur Isărescu.

Acum Ministerul Energiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei caută alte soluții care să înlocuiască actuala schemă de compensare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here