Românii nu vor mai primi pastile cu iod!

Românii nu vor mai primi pastile cu iod, a anunţat Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Decizia vine după ce medicii de familie au refuzat să distribuie aceste pastile prin cabinetele lor, motivând că această activitate ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete. Astfel că românii  vor primi pastile cu iod doar în cazul unui accident nuclear.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a precizat Tiberius Brădăţan la Europa FM.

Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației că, în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.