Angajaţii care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică se vor putea pensiona mai repede ca până acum. Astfel, persoanele care au lucrat în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, cu condiţia să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în aceste activităţi. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, acest proiect de lege privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale. Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi “activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.

Aceste prevederi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Comments

comments