România se modernizează. Guvernul va construi două penitenciare la standarde europene

Guvernul a autorizat Ministerul Justiției să achiziționeze două studii de prefezabilitate pentru construcția unor penitenciare.

 

Guvernul a aprobat autorizarea Ministerului Justiției, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în comuna Berceni, jud Prahova și în Municipiul Caracal, județul Olt.

Fondurile necesare achiziției celor două studii sunt în valoare de 1 milion de lei și se suportă din bugetul aprobat al Administrației Naționale a Penitenciarelor din sumele alocate prin HG nr. 196/18.03.2015.

Cele două penitenciare vor dispune de o capacitate de cazare de 1000 de locuri, construite respectând standarde impuse de Uniunea Europenă. Conform acestora se va asigura o  suprafață de 4 metri pătraţi pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv 9m2 pentru o persoana privată de libertate cazată individual.

Informații suplimentare

Decizia luată astăzi de Guvern reprezintă încă un pas în direcția îmbunătățirii condițiilor din sistemul penitenciar, având în vedere faptul că împotriva statului român au fost pronunțate 121 de hotărâri judecătorești al căror obiect îl constituie condițiile de detenție care nu corespund standardelor Consiliului Europei.

Prin HG nr. 196/2015, a fost aprobată suplimentarea bugetului ministerului Justiției pe anul 2015 cu suma de 2 milioane de lei pentru Administrația națională a penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Conform Hotărârii de Guvern suma totală pervăzută pentru cele două studii de prefezabilitate este în valoare de 1 milion de lei și se distribuie după cum urmează:

– 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar din comuna Berceni, Jud. Prahova
– 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar din Municipiul Caracal, județul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here