România avertizată de Rusia că are un focar de pestă porcină africană

0
204

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) solicită public autorităților responsabile să găsească soluții pentru monitorizarea urgentă a situației și evitarea prin orice mijloace a răspândirii pestei porcine africane.

Poziția consiliului director ACEBOP privind noul focar de pestă porcină africană

”Am luat cunoștință cu îngrijorare săptămâna trecută de poziția Rusiei legată de exportul de carne de porc din România. În urma comunicatului transmis de autoritățile veterinare ruse în data de 24 mai 2018, ACEBOP a demarat propria anchetă pentru a înțelege ce anume a stat la baza acestei decizii. Nu este prima dată când autoritățile din Rusia interzic importul de carne de porc din România pe motive care nu depind mereu de fermieri. Ultima transmitere către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a României datează din data de 15 martie 2018 și nu există alt raport după această dată. Pe de altă parte, un comunicat al ANSVSA a apărut astăzi, 31 mai.

Ce s-a întâmplat între 24 și 31 mai? Asociațiile de fermieri, crescători de porci nu au primit informații în această perioadă.
Ca urmare, să reluăm derularea evenimentelor:
În data de 15 martie 2018, a fost publicat la OIE ultimul raport de urmărire privind pesta porcină africană (PPA), conform procedurii.
În data de 24 mai, a apărut comunicatul Rusiei privind interdicția importurilor din România, de porci și carne porc.
În data de 31 mai, ANSVSA a publicat un comunicat oficial prin care s-a anunțat un nou focar de PPA, de data aceasta la mistreț – tot în zona Satu Mare.
Nu înțelegem ce s-a intâmplat în această perioadă, cum au aflat autoritățile ruse de focar înaintea laboratorului?
În această perioadă, sunt în curs de negociere contracte importante pentru perioada de vară, când consumul de carne de porc crește și pierderile ar putea fi enorme.
Este foarte important de știut  că nu  exporturile către Rusia sunt în pericol ci exporturile către toate țările terțe și statele membre ale Uniunii Europene. România va fi închisă exportului de porci vii, carne, produse din carne, material seminal – pentru o perioadă variabilă, în funcție de monitorizarea focarului/focarelor.
Solicităm public autorităților responsabile să găsească soluții pentru monitorizarea urgentă a situației și evitarea prin orice mijloace a răspândirii pestei porcine africane”, se precizează în comunicatul Consiliului Director al ACEBOP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here