România a emis obligatiuni pe pietele externe de capital în valoare de 1 miliard de euro, consolidându-si astfel curba randamentelor titlurilor de stat cu o nouă maturitate de 12 ani, cupon 2,875%.

Emisiunea a fost lansată la un randament competitiv de 2,992% si suprasubscrisă de aproape 2 ori, printr-un număr de 200 de ordine. Baza investitională a tranzactiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât si a tipurilor de investitori, cu o granularitate mai mare si prezenta unor investitori noi raportat la emisiunilor precedente.

“€Tranzactia aceasta confirmă perceptia foarte bună si încrederea mediilor investitionale în fundamentele economiei românesti într-un context volatil de piată. Faptul că a fost suprasubscrisă arată că România este pe o traiectorie economică ascendentă, cu o crestere economică în topul Uniunii Europene si cu stabilitate fiscal-bugetară”a declarat ministrul finantelor publice Anca Dragu.

Distributia geografică a fost următoarea: Germania si Austria (20%), România (19%), Marea Britanie (13%), Centrul si Estul Europei (11%), Scandinavia (9%), SUA (7%), Franta si Benelux (7%), Italia si alte tari din sudul Europei (7%), Elvetia (6%), alte tări (1%). În privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (52%), fiind urmati de bănci si bănci private (26%), fonduri de pensii si societăti de asigurare (21%), si altii (1%).

Emisiunea face parte din planul de finantare externă aferent anului 2016. Aceasta se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitătii medii a portofoliului de datorie guvernamentală si distribuirea cât mai uniformă a serviciului datoriei în vederea reducerii riscului de refinantare.
Emisiunea a fost intermediată de către Citigroup Inc, JP Morgan, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale si UniCredit SpA.

Comments

comments