„Am respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice” se arată într-un comunicat oficial al ANAF.

Potrivit acestui comunicat, prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale si a altor institutii publice, care administrează creante fiscale, obligatia de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restante fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restante fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalitătii publicării listei persoanelor fizice cu restante fiscale. În schimb, ANSPDCP sustine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 si pe alt site de internet decât propria pagină si informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001.

Cu o lună înainte de îndeplinirea obligatiei de publicare, ANAF a anuntat public si a transmis notificări contribuabililor cu restante fiscale, pentru a asigura corectitudinea si actualitatea informatiilor. Contribuabilii au fost informati în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât si despre obligatia legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situatiei fiscale.
Prin publicarea listei si pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorităti si institutii ale administratiei publice si evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicatii majore la nivel national.

Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, si de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restante fiscale la data de 30 iunie 2016.

ANAF va contesta sanctiunile aplicate de ANSPDCP si va continua să respecte toate obligatiile legale.

Comments

comments