Rezervele de aur și valută ale României, la un nivel record. Rezervele internaţionale ale României, aur plus valută, au depăşit 40 de miliarde de euro în august, record absolut! Nivelul total a fost ridicat de creșterea valorii aurului.

Rezervele valutare ale României au fost de 35,6 miliarde de euro. În ultimele şase luni, rezerva valutară a crescut cu mai mult de zece la sută. La finalul lunii martie depăşea cu doar câteva milioane pragul de 32 de miliarde de euro.

Cantitatea de aur administrată de BNR este de circa 20 de ani neschimbat din punct de vedere cantitativ – 103,7 tone. Însă valoarea sa a urcat acum la peste 4,6 miliarde de euro, atât datorită cotaţiilor internaţionale ale metalului cât şi în urma întăririi dolarului în raport cu euro. Ca valoare, rezerva de aur a ajuns la cel mai ridicat nivel, de 4,9 miliarde de euro, în primavara lui 2017, o perioadă cu un dolar puternic.

O parte din rezervă e constituită din intrări în urma împrumutului extern făcut de stat în iulie, de 2 miliarde de euro. De asemenea, achiziţiile de valută ale băncii centrale, de pe piaţa valutară, au fost constante.

Intrările de capitaluri au fost un bun prilej pentru Banca Centrală de a-şi reface rezervele valutare după o perioadă în care au existat ieşiri şi scăzuseră. La începutul anului erau în scădere cauzate şi de intervenţiile în piaţă, în sens invers, de apărare a leului de la depreciere.

Comments

comments