Reţetele de sănătate ale Arhiepiscopului Calinic: De ce nu este bine să bem ceai sau iaurt (1)

 Să ne îmbunătățim stilul de viață zilnic .

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, vrea să ne ajute să ne îmbunătăţim stilul de viaţă zilnic. Şi asta deoarece cei mai mulți dintre noi nu înțeleg ce este cu adevărat bun pentru organismul nostru și sunt adesea, manipulați cu ușurință de mass-media”, cum se întâmplă adesea, iar noi știm foarte bine aceasta.

ÎPS Calinic: “De la o vârstă oarecare, cei care se întâlnesc, caută cu ochiul cât se poate cuprinde la prima vedere, observându-se reciproc, cu multă atenție:

– Vai, dar ce bine arăți!
– Arăt ca un om de vârsta mea! Câți ani îmi dai? întreabă cel agrăit prin surprindere.
– Arăți de 60, dar parcă ai avea, ceva peste 80 de ani, răspunde mucalitul, uitându-se ce strâmbătură face cel care dorea să știe măsura din priviri.
– Decât să mă întrebi câți ani am bătuți pe muchie, mai bine…
– A!? Să te întreb dacă ești sănătos?
– Ei! Da, așa mai merge. Sunt și nu sunt sănătos! Că a nu fi bolnav, nu înseamnă nicidecum, că ești sănătos deplin.

De aici înțelegem că omul, de obicei este într-un stadiu de ”boală lentă”, adică, încă nu ești bolnav, dar nici absolut plin de sănătate, fiind uneori la un pas sigur de îmbolnăvire.

Dacă am lua în considerare că anumite persoane suferă de constipație sau diaree cronică; altele insomnie cronică și picioare, umeri, și mâini anchilozate, precum și gât înțepenit, cum mai am și eu adesea; toate acestea și altele pe care le simțiți fiecare, mai mult sau mai puțin, sunt semne vădite pe care ni le trimite organismul, că sănătatea noastră începe să scârțâie din țâțâni.

Este o mare diferență între o persoană mai în vârstă, care duce o viață sănătoasă și o persoană de aceeași vârstă care zace în patul suferinței, așteptând binecuvântata izbăvire.

Fiecare dintre noi dorim să trăim o viață lungă, dar deplin sănătoasă. Personal, îmi doresc sfârșit creștinesc, fără durere, neînfruntat, în pace și răspuns bun la Înfricoșata Judecată a lui Hristos, cum bine se aude la Sfânta Liturghie, cererea pe care o face diaconul și preotul!

O, Doamne, așa doresc tuturor, dar și mie, cu o singură excepție: să nu apar niciodată la Înfricoșata Judecată a lui Hristos, ci doar la milostivirea lui Dumnezeu!

Dr. Hiromi ne arată ca urmare a cercetărilor sale: ”戮hiar dacă ai fost sănătos, starea corpului se deteriorează odată cu vârsta. Totuși, una e să ai parte de un declin natural și alta e să fii sănătos. Mama, care a urmat acest regim de viață, este sănătoasă și activă la cei 96 de ani ai ei”・

Și acum vine întrebarea: Ce îi face pe bătrâni, și nu numai pe ei să se îmbolnăvească? Dacă am spune foarte pe scurt cauza, am definii astfel: depinde de felul cum mănâncă și trăiește zi de zi, adică ce mănâncă anume, apa pe care o bea, exercițiile fizice, munca și permanentul stres, care se ține de noi ca scaiul de oaie.

Desigur, nu vom putea trăi unii 70, 80, 90 sau 120 de ani, cum a trăit Profetul Moise, fără ca să mai visăm la vârsta lui Matusalem de 969 de ani, sau 930 de ani cât a trăit Adam, protopărintele nostru.

Credem că strămoșii noștri nu luau suplimente alimentare, cumpărându-le de pe rafturile pline cu produse destinate sănătății noastre ”când reclamele Tv și cele din reviste îți spun ca produsul X e numai bun pentru tine, adesea produsul cu pricina va fi epuizat a doua zi de pe rafturi. Cu alte cuvinte, cei mai mulți dintre noi nu înțeleg ce este cu adevărat bun pentru organismul nostru și sunt adesea, manipulați cu ușurință de mass-media”, cum se întâmplă adesea, iar noi știm foarte bine aceasta.

Dr. Shinya recomandă că este mai potrivit pentru noi, ca să consumăm apă în loc de ceaiuri, pentru că, spune el, ceaiurile au acid tauric, iar acest acid subțiază mucoasa gastrică, adică acea căptușeală a stomacului, care fiind distrusă, creează premisele dezvoltării gastritelor cronice care pot evolua cu ușurință în cancer la stomac.

De aceea, ilustrul medic japonez, este sigur că: ”veți înțelege de ce recomand cu tărie să bem apă chioară în locul ceaiului”, și că totuși, pentru cine nu se poate abține, recomandă ”beți ceaiul după masă, nu pe stomacul gol, ca să evitați solicitarea exagerată a mucoasei gastrice, și nu beți mai mult de 2-3 căni pe zi”.

Toate aceste recomandări medicale sunt făcute de un om de știință, care a experimentat personal tot ceea ce recomandă în public și prin carte tipărită.

Consumul laptelui de vacă, de asemenea, este nociv pentru copii și pentru adulți, pentru că el, cum ajunge în stomac, se încheagă și îngreunează procesul de absorbție intestinală.

La fel este și cu iaurtul pe care noi îl iubim atât de mult și credem că face minuni! Ar fi de admis doar acel chișleag natural pe care-l făceau moșii și strămoșii noștri și care se mai face pe alocurea.

Lapte acru, cum se mai spune chișleagului, poate acoperi consumul zilnic de iaurt fabricat și prefabricat. Prin procesare mecanică, laptele își pierde proprietățile nutritive și în loc ca el să clădească, dărâmă! Despre această problemă va mai veni vorba”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here