Colacii de Samedru se dau de pomana impreuna cu fructe si coliva de Samedru.

Ingrediente: 1,200 făină Gold Maya Bl00, 9 linguri zahăr, 9 linguri ulei, 3 ouă, 50 g drojdie proaspata, 5 vanilii, coaja de la 2 lamâi, lapte 300 ml, 1 ou pentru uns, mac.

Mod de preparare: Se face maiaua astfel: se înmoaie drojdia cu puțin lapte călduț și se adaugă puțină făină Gold Maya; se lasă la dospit 10-15 minute.

Se adaugă făina Gold Maya, zahărul, uleiul, laptele, 3 gălbenușuri, vanilie, coajă de lămâie și se frământă bine. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare apoi se amestecă în aluat.

Se lasă la dospit lângă o sursa de caldura (sau în mașina de pâine).

Dupa ce aluatul a dospit bine,se pune într-o tavă unsă cu puțin ulei iar deasupra se impletește o coroniță din 3 și se pune pe margine iar pe mijloc se împletește o cruce. Sau se poate modela direct colacul in forma de cruce. Se unge bine cu un galbenus de ou și cu 2 linguri de lapte apoi se presara mac.

Se lasă la caldura sa cresca încă 15 minute apoi se pune in cuptorul preîncălzit 30 minute la 160 grade.

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online “Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI