Statul român a reînceput negocierile cu proprietarii sculpturii Cuminţenia Pâmântului, după ce, anul trecut, Guvernul României a eşuat în încercarea de a aduna cele 11 milioane de euro pentru a cumpăra lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Executivul reprezentat de premierul Cioloş promisese că va da din visteria statului 5 milioane de euro, iar restul de 6 trebuiau strânşi prin colectă publică. Planul a eşuat pentru că totalul donaţiilor nu a ating nivelul necesar, iar opera a rămas în continuare la proprietari.

Între timp, Cuminţenia Pământului zace în subsolurile Muzeului de Artă pentru că instituţia nu are bani pentru asigurarea ei şi deci nu o poate expune public.

Negocierile sunt întârziate şi de faptul că opera de artă nu are încă o evaluare exactă. Cea comandată şi plătită de foştii reprezentanţi ai ministerului Culturii din timpul guvernării tehnocrate nu poate fi luată în calcul deoarece nu a fost realizată de experți care să aibă atestat în domeniul evaluării.

„În acest moment există un impas cu privire la încheierea contractului de vânzare – cumpărare, iar pentru deblocarea acestui impas, s-a propus numirea a doi experți care să realizeze o evaluare a operei, conform standardelor internaționale”, a declarat Bogdan Grabowski, avocatul actualilor proprietari.

Comments

comments