Îmbălsămarea persoanelor decedate devine obligatorie în anumite circumstanțe, potrivit noilor norme stabilite de Guvern în ceea ce privește serviciile funerare. Potrivit Mediafax, expunerea decedatului în locuri publice, inclusiv în capelă, cu sicriul deschis, nu poate fi făcută fără îmbălsămarea în prealabil a trupului.

Îmbălsămare devine obligatorie în următoarele cazuri: când familia decide să expună decedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis; când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanţă mai mare de 30 de kilometri; în situaţia în care cauza medicală a decesului impune îmbălsămarea ca măsură de profilaxie şi reducere a riscului biologic; la cererea scrisă a familiei.

Procedura de îmbălsămare este interzisă în următoarele situaţii: înainte de eliberarea certificatului medical de constatare a decesului, cu excepţia autopsiilor; anterior cercetării judiciare, în cazurile în care, prin lege, se dispune cercetarea organelor de justiţie şi efectuarea autopsiei medico-legale; în cazul bolilor infecţioase grave, cu agenţi biologici înalt patogeni.

De asemenea, transportul unei persoane decedate de la spital la domiciliu sau capelă se va face doar de către un operator economic autorizat și nu de persoane private.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormântarea, atât prestatorii de servicii funerare cât şi familiile defuncţilor, pornesc de la 500 de lei şi ajung la 10.000 de lei.

Comments

comments