Regele Mihai rămâne şeful Casei Regale până la deces

Interviu preluat de la Radio France International, apărut în ziua de 3 martie 2016.

Regele Mihai rămâne şeful Casei Regale până la deces, explică la RFI Alexandru Muraru, profesor de ştiinţe politice, autor al cărţii “・Cum supravieţuieşte o Monarhie într-o Republic㔀・. Retragerea Regelui Mihai din viaţa publică va avea un impact major asupra societăţii româneşti, mai spune profesorul Alexandru Muraru.

Alexandru Muraru: Aș vrea să spun de la bun început că acest Consiliu Regal era anunțat de câteva zile de către Casa Regală în localitatea în care are reședința privată Majestatea Sa Regele. Trebuie spus că este a cincia oară când acest Consiliu Regal se întâlnește de la reînființarea sa și trebuie spus că această întâlnire avea loc la solicitarea expresă a Majestății Sale Regele. Era anunțat un comunicat al Consiliului Regal și al Casei Regale în urma acestor întâlniri. Aș spune că lucrurile par precipitate pentru opinia publică românească, dar pentru cei din interiorul familiei erau chestiuni de procedură, de normele fundamentale ale Casei Regale. Mai mult decât atât, se precizează clar că încă de acum câteva săptămâni, Regele a primit acest diagnostic sever și practic s-au pus în mișcare toate procedurile care țin de normele fundamentale ale familiei.

Anca Năstase: Spuneți, Alexandru Muraru, „Casa Regală era pregătită, de fapt”.

A.M: Da, era pregătită. Sigur că au existat în ultimele săptămâni, luni, zvonuri legate de starea de sănătate fie a Majestății Sale Regina Ana, fie a Majestății Sale Regele Mihai, dar au fost doar parțial confirmate. Trebuie să reamintesc faptul că pe 25 octombrie 2016 Regele va împlini venerabila vârstă de 95 de ani. Cred că lucrurile sunt într-un fel previzibile pentru o persoană de o asemenea vârstă, ca problemele de sănătate să vină în cascadă.

A.N: În viața publică românească, care credeți ă este greutatea, semnificația acestui moment?

A.M: Sigur că este un impact profund. Acest anunț va avea un impact major pentru că Majestatea Sa Regele Mihai este fost șef al statului român. Este singurul șef de stat în viață al unei țări, al unei națiuni participante la cel de-al doilea război mondial și în acest an, familia regală celebrează 150 de ani de la fondarea dinastiei. Este un an cu foarte multe evenimente, cu foarte multe ceremonii. Inclusiv acel celebru garden party de la Palatul Elisabeta care se organizează în fiecare an de 10 mai fusese anunțat că se va desfășura la Castelul Peleș, care știm că este scaunul dinastic al familiei regale încă din 2008 când a revenit în proprietatea regelui.

A.N: Alexandru Muraru, ce va mai însemna Casa Regală fără figura emblematică a Regelui Mihai?

A.M: Casa Regală rămâne până la urmă o casă nedomnitoare, rămâne singura familie dinastică recunoscută pe care România o are în momentul de față. În această parte a Europei, Casa Regală este cel mai important vehicul dinastic dintre toate țările din Europa Centrală și de Est. Cred că chiar dacă acest lucru va însemna retragerea din viața publică a Regelui, pentru că noi nu știm în momentul de față cât va lua acest tratament – s-ar putea să ia două luni, șase luni, un an de zile, mai ales pentru o persoană de aproape 95 de ani – sigur că va fi o perioadă foarte dificilă, dar acest lucru a fost pregătit, trebuie spus, încă din 1997. De aproape 20 de ani, când, Majestetea Sa Regele, atunci formal și apoi 10 ani mai târziu, pe 30 decembrie 2007, a anunțat decizia ca prima născută, anume Principesa Margareta, să fie custode al Coroanei României, deci moștenitor al tronului.

A.N: Vor fi și alte schimbări pe lângă faptul că Principesa Margareta preia atribuțiile regale?

A.M: Trebuie făcută o precizare foarte imortantă. Există un document pe care regele l-a semnat și careeste în vigoare, numit Statutul complet al Casei Regale a României, normele fundamentale ale familiei, în care se precizează foarte clar că șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de iure și de facto suveran în termeni de autoritate asupra Casei Regale la orice moment. Iar șefia Casei Regale a României și intrarea în vigoare a normelor și a liniei de succesiune la tron, care prevăd că Principesa moștenitoare Margareta este cea care va deveni custode al Coroanei României se va petrece doar după moartea regelui. Acest lucru este foarte clar subliniat și stipulat în normele familiei regale. În comunicatul Consiliului Regal și în declarația și comunicatul pe care l-a emis presei familia regală și Majestatea Sa Regele, se spune foarte clar că Principesa Margareta, custodele Croanei, va duce la îndeplinire acțiunile publice și nu se precizează niciun moment, de fapt nici nu este posibil ca șefia Casei Regale să fie preluată de Principesă până la trecerea în neființă a regelui.

A.N: Alexandru Muraru, un ultim comentariu, pe final. Vreo schimbare pentru situația Principelui Nicolae căruia i-a fost retras titlul, s-ar putea reveni asupra deciziei în actualul context?

A.M: Din punctul meu de vedere și raportat la documentele oficiale nu există niciunfel de șansă ca fostul Principe Nicoale să își recapete titlul de Alteță Regală și să revină în linia de succesiune la tron. Această decizie a fost luată de Majestatea Sa Regele la 1 august 2015 și nu există de altfel, niciun fel de precedent de o asemenea anvergură, care să readucă un moștenitor în linia de succesiune la tron, să îl repună în linia dinastică, mai ales că Principesa și Principele consort Radu au fost cei care nu au contestat în niciun fel decizia Majestății Sale Regele. De altfel, nici mama fostului Principe Nicolae, Principesa Elena, care este și ea parte a liniei de succesiune la tron, nu a făcut nicio declarație publică. Din punctul meu de vedere această chestiune rămâne definitiv închisă. (Sursa: familiaregală.ro)

http://www.familiaregala.ro/presa/articol/profesor-de-stiinte-politice-regele-mihai-ramane-seful-casei-regale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.