Deficitul bugetului pentru 2019 se va majora la 4,3% din PIB, în urma celei de-a doua rectificări bugetare, potrivit proiectului de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.Ţinta iniţială de deficit bugetar, stabilită de Guvernul Dăncilă, pentru anul în curs era 2,76% din PIB.

Printre ministerele care vor pierde bani se află Educaţia, Afacerile Interne şi Transporturile. Astfel, la Ministerul Educaţiei Naţionale, scăderea este de 2,08 miliarde de lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanţare externă nerambursabilă.

La Ministerul Afacerilor Interne reducerea creditelor bugetare este de aproape 1,19 miliarde de lei iar la Ministerul Transporturilor, diminuarea este de 1,08 miliarde.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale “pierde” credite bugetare de aproape 1,07 miliarde de lei. La Ministerul Fondurilor Europene scăderea este de 302,3 milioane lei, propunerea având, de asemenea, în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, precum şi necesarul estimat a se plăti până la finele anului. S-au identificat economii în principal la proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (-302,5 milioane lei la propunerea ministerului), cheltuieli cu bunurile şi serviciile (-0,5 milioane lei) şi alte transferuri (-0,53 milioane lei). S-au asigurat sume pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti (+1,3 milioane lei).

Rectificarea bugetară făcută de Guvernul Orban reduce bugetul Ministerului Educaţiei cu peste 2 miliarde de lei, în condiţiile în care acest minister a mai suferit tăieri şi la precedenta rectificare bugetară, făcută de Guvernul Dăncilă, demis în octombrie.

În schimb, SRI, SIE și SPP primesc mai mulți bani. Serviciile secrete beneficiază de o suplimentare a creditelor bugetare, astfel: SRI: + 20.734.000 lei, SIE: + 3.900.000 lei, SPP: + 935.000 lei.

Propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, pe anul 2019, se va discuta în ședința CSAT de miercuri.

Comments

comments