Obținerea avizului necesar pentru exercitarea profesiei de către asistenții medicali pentru anul 2016  este condiționată de încheierea asigurării de răspundere civilă pentru riscurile care decurg din activitatea profesională.

 

În acest sens, Estera Ambruș, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, recomandă asistenților medicali utilitatea unei informări complete și verificarea mai multor aspecte înainte de semnarea poliței de asigurare.

Practica generalizată este caracterizată de un formalism în care doar prețul pare a fi singurul criteriu în alegerea asiguratorului. Atât! Și nimic altceva! Dar, ceea ce produce efecte juridice sunt clauzele contractuale care, pot face diferența, atunci când vorbim de o eventuală despăgubire. De aceea negocierea lor este foarte importantă, asigurarea de răspundere civilă profesională fiind singurul instrument de protejare al asistentului medical în fața riscului plății sumelor acordate cu titlu de despăgubire.

Așadar, ce trebuie să cunoască asistentul medical atunci când încheie un contract de asigurare de malpraxis?

În primul rând trebuie să avem certitudinea că asiguratorul este autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și nu se află în stare de insolvență, situație care, în viitor, ar pune sub semnul incertitudinii o eventuală despăgubire.
În al doilea rând, clauzele contractuale ar trebui să prevadă, în principal, plata daunelor materiale, dar și a celor morale.

Clauzele sunt negociabile, iar în funcție de riscul muncii noastre putem negocia și alte clauze specifice.

Omisiunea încheierii asigurării de malpraxis medical sau asigurarea sub limita legală de către persoanele fizice constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu suspendarea dreptului de practică.

Este indicat ca asigurarea să se facă pentru evenimente multiple, ci nu pentru un singur eveniment, așa cum de regulă, asiguratorii o  practică.
Perioada de asigurare necesară pentru obținerea avizului de liberă practică trebuie să acopere întreg anul calendaristic, respectiv 1 ianuarie – 31 decembrie.
Este foarte important să includem în contractul de asigurare corelarea dintre perioada asigurată și termenul de prescripție, adică termenul în care un pacient poate formula acțiune în instanță.

Încheierea în paralel a mai multor contracte de asigurare, împarte riscul între asiguratori, ci nu mărește obligatoriu suma totală asigurată.
”Acestea sunt doar câteva sfaturi pe care le consider utile asistentului medical atunci când acesta încheie un contract de asigurare civilă profesională pentru greșeli care decurg din activitatea profesională”, ne-a declarat Estera Ambruș, președinte al Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

Comments

comments