Reacţia bisericii după tragedia de la clubul Colectiv: Preotul nu poate veni neinvitat

Tragedia de la clubul Colectiv a îndoliat o ţară întreagă, mai puţin pe reprezentanţii bisericii. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a mărturisit pentru B1TV că preotul nu merge neinvitat să ţină slujbe oriunde.

Deși bat la ușile românilor de câteva ori pe an, cu ocazia sărbătorilor, neinvitați, oamenii Domnului nu s-au putut deplasa, nici chiar în limuzinele de lux pe care le conduc, până la locul tragediei , pentru a face o slujbă în memoria celor care au pierdit în flăcările izbucnite de la o artificie.
Preoții nu țin slujbe decât dacă sunt invitați, iar acestea se desfășoară doar în contexte anume, nu în orice condiții, a susținut în emisiunea B1 Special, Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisercii Ortodoxe Române. Acesta a mai precizat că sfințirea mașinilor este un lucru normal pentru că se face la cererea proprietarilor și lângă lăcașele de cult. Pe de altă parte, nu se punea problema realizării unei slujbe în locul unde s-a produs o adevărată tragedie pentru că preoții nu au fost invitați și nu era contextul potrivit.

”€În primul rând acuzaţiile vin din partea unor persoane care au rupt legătură cu Biserica. În astfel de situaţii, când semeni de-ai noştri pleacă la Domnul, slujbele se fac la biserica, în timpul Sfintei Liturghii. S-au şi făcut rugăciuni specifice. Apoi se fac la casele celor în necaz şi la troiţele celor decedaţi.

Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau puteau să meargă la biserica şi să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ţine o mică slujba. Preoţi au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos şi de situaţie emoţionantă. Nu putem sfinţi ceva ce nu există. Nu se face slujba într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserica la Sfânta Liturghie”, a susţinut Stoica.

Acesta a mai completat: ”A fost rugăciune în toate bisericile la Sfânta Liturghie. La fiecare slujba se trag clopote. Cei care ne-au acuzat nu ştiu care e rânduiala. Eu explic care e practică Bisericii. În cele zece spitale, toţi preoţii asigura consiliere spirituală mai ales familiilor celor care au copii în spitale. În fiecare parohie unde vor ajunge cei care au pierit preoţii au preluat rugăciunea, asistenţă religioasă şi socială. Preoţii de spitale sunt mobilizaţi de sâmbătă în spitalele pe care le deservesc şi ajută alături de psihologi şi restul. Ei au capele în spitale. Rudele primesc asistenţă”, a mai spus preotul.

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/preotul-nu-vine-neinvitat-bor-reactioneaza-la-acuzatia-ca-preotii-nu-au-oficiat-slujbe-la-locul-tragediei-in-care-au-murit-30-de-oameni-nu-putem-sfinti-ceva-ce-nu-exista-129675.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here