La doar 23 de ani, copilotul Răzvan Petrescu din Piteşti a păcălit moartea de două ori într-o zi.

A supravieţuit prăbuşirii avionului pe care îl pilota împreună cu modelul său profesional Adrian Iovan, apoi a fost resuscitat şi întors din drumul spre eternitate de echipajele medicale. Acum, acesta este încă în stare gravă, ieri dimineaţă suferind un nou stop cardio-respirator peste care a trecut cu bine. În momentele de luciditate, tânărul plânge atât după prietenul pe care l-a pierdut, cât şi pentru că visul său de a ajunge un mare pilot s-a spulberat. Crescut la Piteşti, Răzvan Petrescu a ştiut încă din copilărie că vrea să zboare, aşa că de la 15 ani s-a urcat la manşă, urmând cursurile de piloţi ale Aeroclubului “Henri Coandă” din Bucureşti. Determinat să îşi urmeze visul, după ce a terminat liceul, Răzvan a fost admis la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, iar la 21 de ani s-a angajat ca pilot profesionist. Cei care îl cunosc au povestit că de atunci a făcut zeci de curse fără probleme, iar cel mai mult îi plăcea să zboare alături de pilotul a cărui carieră o admira – Adrian Iovan. Răzvan a spus mereu că zborurile alături de acesta erau cele mai plăcute şi că de fiecare dată avea numai de învăţat, ceea ce s-a şi văzut: la 23 de ani, Răzvan e deja pilot instructor.

Nu mai are şanse să piloteze vreodată

În prezent, tânărul se află internat la un spital din Cluj-Napoca, după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit luni după-amiază în Apuseni. Dacă pilotul Iovan a rămas încarcerat între fiarele avionului, copilotul Petrescu a fost aruncat prin geam în afara aeronavei şi a suferit fracturi la ambele picioare, leziuni pe braţe, torace, faţă şi o puternică hemoragie internă, care a fost la un pas de a-i curma viaţa.
În plus, acesta a agonizat ore în şir în zăpadă, fapt care i-a provocat şi hipotermie. De când a fost recuperat de pe munte, tânărul se luptă din răsputeri pentru viaţa sa. Readus din morţi în seara prăbuşirii avionului, Răzvan le-a dat din nou emoţii medicilor. “Azi dimineaţă (n.r. – ieri dimineaţă) a făcut iar stop cardio-respirator. Era să îl pierdem!”, ne-au mărturisit câţiva apropiaţi ai pilotului. În clipele în care e conştient, tânărul le spune medicilor că se gândeşte mereu la prietenul care a murit sub privirile sale, fără să îl poată ajuta. Cu moralul la pământ, Petrescu nu şi-a pierdut doar mentorul, ci se teme că şi visul său de a deveni un “pilot de linie mai bun decât Iovan” se va spulbera.
Chiar dacă va face recuperare fizică şi se va reabilita psihic, o regulă nescrisă în lumea aviaţiei spune că un pilot implicat într-un accident – chiar dacă nu are vreo vină – nu va mai fi angajat niciodată de vreo companie aeriană.

Preda la Şcoala de aviaţie de la Strejnic şi era un perfecţionist

Despre copilotul Răzvan Petrescu, colegii lui au numai cuvinte de laudă: “Este un tip meticulos, îşi organizează cursurile la perfecţie. Răzvan este şi instructor de zbor pentru începători, la Strejnic, lângă Ploieşti. Toţi elevii lui treceau printr-o riguroasă lecţie de zbor înainte de a urca la bord. Era obsedat să nu facă greşeli şi le explica începătorilor că orice mică eroare poate duce la o tragedie”. Apropiaţii lui Răzvan ne-au mai dezvăluit că toată lumea îl îndrăgea pentru că, ori de câte ori cineva greşea, el avea răbdarea să-i explice ce n-a făcut bine. Este pâinea lui Dumnezeu.

Părinţii au venit într-un suflet la Cluj

Alături de el se află familia – sora şi părinţii -, sosită într-un suflet de la Piteşti. Aceasta a povestit că Răzvan e în stare de şoc, dar este lucid şi a putut vorbi cu el. “Vestea am primit-o de la soţul meu şi a fost groaznic. Eu cred în soartă şi în destin. Ce ţi-e scris în frunte îţi e pus… Aşa a fost să fie…”, a declarat pentru citynews.ro mama lui Răzvan. “Are cele mai grave răni dintre cei vii şi este cel mai bine dintre cei morţi. Are multiple fracturi, dar coloana e întreagă şi nu are nimic la cap. Vreau să le mulţumesc moţilor care s-au mobilizat. Jos pălăria! Dar sunt foarte supărat pe serviciile specializate care trebuiau să facă treaba asta. Dacă aş fi un infractor, m-ar fi găsit după semnalul telefonului mobil, chiar dacă aparatul ar fi oprit”, este de părere Dan Petrescu, tatăl copilotului. (sursa: libertatea.ro, foto: libertatea.ro)

Comments

comments

DISTRIBUIȚI