Rata inflaţiei a scăzut la 9,4% în iulie 2023!

Rata anuală a inflaţiei scade de la o lună la alta în România, iar acum indicele ar putea reveni la o singură cifră! Inflația anuală a coborât la 9,4% în luna iulie.

dar, deși scumpirile s-au mai domolit, rămân în continuare la o cotă mare, avertizează BNR. Specialiștii băncii centrale preconizează că ala sfârșitul anului ne va găsi cu o inflație ușor mai mare decât cea prognozată inițial. Astfel, cifra finală ar putea fi de 7,5%, nu 7,1% așa cum se anunțase inițial.

Ultima dată când inflația a fost de o singură cifra a fost în luna februarie 2022, atunci când era de 8,5%. Vârful a fost în luna noiembrie 2022, când a fost 16,8%.Cel mai mult scumpirile s-au simțit la alimentele de bază.

Dintre produsele alimentare, zahărul, cu o majorare de 55% rămâne produsul care a cunoscut cele mai mari creşteri de preţuri în ultimul an, fiind urmat de cartofi cu 32,46%, şi legume cu aproape 32 de procente.
Untul s-a scumpit cu 30,49% în ultimul an, iar ouăle cu aproape 30%. În categoria serviciilor, transportul aerian, și-a majorat prețul în interval de un an cu 37,32%, iar dintre mărfurile nealimentare, energia termică s-a scumpit cu 23,82% în aceeași perioadă de timp.
Deși recent s-au plafonat prețurile pentru mai multe produse alimentare, nici această plafonare, nici inflația mai mică nu se resimt în buzunarele românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.