Publicarea pe internet a pozelor cu maşini parcate necorespunzător este ilegală

Românii care obişnuiesc să posteze imagini pe internet cu posibile abateri de la legislaţia rutieră săvârşite de şoferii unor maşini (de exemplu, parcarea ilegală), iar în imagini apare şi numărul de înmatriculare, pot fi consideraţi operatori de date personale şi trebuie să respecte principiile prelucrării datelor, altfel riscă să fie amendaţi.

Concluzia apare în raportul de activitate pe anul 2020 al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), document publicat vineri pe site-ul instituţiei. În plus, ANSPDCP subliniază că, de principiu, monitorizarea respectării regulilor de circulaţie cade în competenţa poliţiei.ro

Autoritatea română de protecţie a datelor a arătat, în primă fază, că informaţiile legate de numerele de înmatriculare ale maşinilor reprezintă date cu caracter personal, deoarece duc la identificarea, în mod indirect, a proprietarilor acestora (persoane fizice).

Prin urmare, potrivit legislaţiei (Regulamentului general privind protecţia datelor – GDPR), cei ce prelucrează astfel de date, indiferent dacă vorbim despre o persoană fizică sau una juridică, au calitatea de operator de date cu caracter personal şi obligaţia de a respecta prevederile legale din domeniul protecţiei datelor.

Publicarea fotografiilor cu maşini parcate ilegal, de exemplu, poate fi în continuare posibilă, dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal. În acest caz, GDPR stabileşte că „operatorul trebuie să fie în măsură să demonstreze că persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal”.

Distribuirea unor astfel de date personale pe internet, care pot ajunge în posesia unui număr mare de persoane, fără să existe un control ulterior asupra utilizării lor, poate reprezenta o nerespectare a dreptului la viață privată și a prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal. (foto ilustrativ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here