In cele ce urmeaza ne vom focaliza in principal pe anumite trasaturi de nuanta, de substrat, pentru a intelege mai bine ce se ascunde in spatele acestor disfunctii sexuale, si mult mai putin pe enumerari, definitii, clasificari etc.

Foarte pe scurt : principalele disfunctii sexuale la femei sunt: frigiditatea, vaginismul, dispareunia.

Frigiditatea reprezinta o incapacitate a femeii de a atinge placerea maxima, adica orgasmul. La randul ei, frigiditatea este de mai multe tipuri, dar nu intram in detalii.

Vaginismul reprezinta contractia involuntara a muschilor vaginali, astfel incat actul sexual nu mai poate avea loc iar daca totusi se insista in acest sens, femeia resimte o durere acuta, persistenta la intrarea in vagin. Si aici e vorba de doua subtipuri ale vaginismului si anume cel primar si cel secundar.

Dispareunia reprezinta o senzatie de durere in interiorul vaginului localizata in anumite zone.

O prima cauza a disfunctiilor sexuale atat feminine cat si masculine este reprezentata de o asa-zisa scurtcircuitare a fazelor actului sexual dintre o femeie si un barbat. Aceste faze sunt: dorinta sexuala, excitatia, orgasmul si faza rezolutiva. Nu o sa intru in detalii, deoarece informatii detaliate despre aceste faze am dat in articole scrise mai inainte.

Am spus-o si o repet: toate aceste faze ale actului sexual sunt importante pentru buna desfasurare a lui, precum si respectarea succesiunii lor asa cum este prezentata; in caz contrar, se poate ajunge la una din disfunctiile expuse mai sus. In principal se pune accentul pe primele doua faze, deoarece ele determina deznodamantul, adica de ele depinde daca finalul va fi unul fericit sau din contra.

Un rol foarte important mai ales in faza de dorinta il reprezinta fanteziile sexuale si jocurile erotice. La inceput, in aproape orice relatie totul merge struna din acest punct de vedere, pe parcurs insa – din nefericire – dorinta dispare treptat.

De ce dispare dorinta sexuala?

Cum spuneam mai sus, la inceput merge totul struna, ca mai apoi, odata cu trecerea timpului dorinta sa dispara. Aici unii ar fi tentati sa spuna ca dispare datorita obisnuintei, rutinii de zi cu zi etc. Da, si asta poate fi o cauza, dar nu numai. Care este determinantul intim al “performantelor” de la inceputul relatiei?

Probabil ca la inceput totul e roz datorita faptului ca partenerii se cunosc destul de putin astfel incat dau frau liber imaginatiei punand in practica foarte multe fantezii si jocuri erotice , de altfel asta fiind un lucru destul de normal.
Mai apoi, cand relatia evolueaza si devine ceva serios, unele dintre cupluri ajung sa fie nefericite din punc de vedere sexual pentru ca acea dorinta sexuala dispare.

Aici am sa dau un exemplu pe care l-am intalnit destul de des de-a lungul timpului. Dupa un timp, atunci cand relatia devine serioasa si stabile, unii parteneri incep sa isi impuna singuri restrictii sexuale de tipul, citez:

“€・la inceput faceam tot felul de nebunii si nu-mi pasa pentru ca priveam totul ca pe o aventura, insa acum ar fi de neacceptat asa ceva, cum sa fac cu prietena/sotia mea asa ceva? nu…€ヲ nu se poate”€・ concluziile le trageti singuri, nu ca nu as putea sa spun ceva in acest sens, dar nu vreau sa fiu acuzat ca emit judecati de valoare.

Alte cauze determinante ale disfunctiilor sexuale feminine

In cazul dispareuniei. Aceasta mai poate fi determinata si de anmite infectii genital, cum ar fi micozele, herpesul vaginal, chisturi ovariene etc.

In cazul vaginismului un rol determinant il are partenerul femeii. Atunci cand acesta da dovada de prea putina rabdare, de prea putin tact, grabindu-se cu orice pret pentru intromisiune, femeia respectiva poate dezvolta un vaginism primar. Netinand cont de preludiu, de acea faza de excitatie, de un vagin insuficient lubrifiat, se poate ajunge la aceasta disfunctie sexuala numita vaginism, mai ales in cazul femeilor virgine.

Toate aceste cauze pot fi evitate prin educatie sexuala, informare corecta etc. Psihoterapia disfunctiilor sexuale atat feminine cat si masculine se desfasoara cu succes prin tehnici specifice fiecarei tulburari in parte, precum si cu ajutorul “temelor pentru acasa” in cadrul carora partenerii au posibilitatea sa puna in practica informatiile primite in cursul sedintelor de psihoterapie.

Din nefericire multi oameni considera inca sexul, educatia sexuala, precum si problemele ce decurg din cele enumerate mai sus un subiect tabu si nu-l vad ca parte integranta, ca o implinire a unei relatii armonioase. De ce?, poate dintr-o pudoare exagerata, poate nu, iar efectele acestei, rusini sa-i spunem, nu intarzie sa apara concretizandu-se in relatii terminate prematur, divorturi repetate, casnicii distruse, traume psiho-sexuale adanci etc.

Psiholog Marius Măcăneaţă

Adresa: str Trivale, nr 11, (la intrarea pe strada Trivale dupa biserica Adventista 50m pe stanga) Pitesti Arges Romania
Phone: 0749. 889. 635
Email:  marius_psiho@yahoo.com
Web:www.egohealth.ro

Comments

comments