Psiholog Adriana Neacşu: Ce ar trebui să ştim despre Manipularea Emoţională?

Inca din mica copilarie alaturi de multe practici pe care le dobandim prin invatare, facem cunostinta si cu manipularea emotionala.

Suntem manipulati emotional de parinti, bunici, ingrijitori, educatori,etc (‚‚Daca veti manca tot din farfurie’’ ‚,Daca veti dormii dupa amiaza’’ ‚,Daca veti fii cuminti, etc atunci:’ ‚‚ Veti avea voie sa va jucati la calculator’’, ‚‚Veti primi jucaria favorita’’ ‚‚Veti putea merge la joaca’’ si exemplele pot continua.

Si uite asa prin invatare de la altii dobandim manipularea emotionala si incercam sa o exersam mai intai cu cei de la care am invatat: (‚ Voi obtine 10 la matematica daca imi vei cumpara acea rochie din vitrina’’ ‚‚Voi invata sa fiu admis la facultate daca imi vei cumpara masina dorita’’ etc.).

Daca in copilarie si adolescenta ne deprindem timid cu acest joc al manipularii emotionale apoi ca tanar adult incepem sa o exersam foare bine, de cele mai multe ori cu persoanele dragi din jurul nostru. Lucrurile devin cu atat mai grave in momentul cand transformam acest joc al manipularii intr-o filozofie de viata.

Realitatea confirma acest lucru deoarece in cabinet ca specialisti intalnim tot mai des cupluri pe cale de destramare care au la baza acest joc adesea periculos si murdar pentru ambii parteneri.

Exista mai multe forme de manipulare emotionala:

Manipularea prin persuasiune si aici putem vorbi de:

Insistenta mesajului repetat pana acesta este receptionat asa cum dorim noi (‚‚Ti-am spus de atatea ori ca ma deranjeasa la petreceri sa privesti alti barbati/alte femei’’.)

Forta argumentelor aduse ( ‚‚Daca parintii tai ne vor vizita mai rar noi ne vom intelege mai bine’’ )

Prestigiul de care se bucura persoana care incearca sa convinga (‚‚Daca vom merge in excursia pe care mi-o doresc iti promit ca voi deveni cel mai bun sot/sotie’’)

De asemenea manipularea emotionala imbraca si alte forme si anume:

Folosirea sentimentelor pozitive oferite in mod conditionat (‚‚Daca imi dai bani sa deschid aceasta afacere voi ramane cu tine’’ ‚‚Daca imi treci casa pe numele meu voi ramane cu tine’’)

Folosirea emotilor negative (ca furie, disperare si chiar anxietate)
(‚‚Din cauza ta am ajuns sa consum alcool’’ ‚‚Datorita tie am ajuns la atacuri de panica’’)

Acuzarea unor tulburari somatice (‚‚N-am dormit toata noaptea dupa cearta cu tine’’ ‚‚Am lesinat la birou dupa discutia telefonica cu tine’’)

In formele cele mai severe ale mai severe ale manipularii emotionale se poate ajunge la Santaj Emotional (‚‚Daca vei pleca,vei lua cu tine doar valiza cu care ai venit’’).

In acest caz cel supus santajului este constientizat abuziv de riscuri si consecinte si manipulat sa ia o decizie in favoarea partii adverse. Tot aici putem vorbi si de santajul prin intermediul actului sexual unde participarea emotionala este maxima.

Cea mai grava veriga a manipularii emotionale este cu Folosirea Fortei manifestata prin agresivitatea limbajului care duce la dominarea psihica a partenerului vulnerabil sau chiar Violenta Fizica manifestata prin vatamari corporale.

Ce ar trebui sa stim despre cei care recurg la manipularea emotionala este ca apartin cel mai adesea tipului de personalitate narcisist (care isi exagereaza imaginea de sine) sau tipului de personalitate demonstrativ.

De retinut si foarte important este faptul ca manipularea emotionala poate depasi de multe ori granitele normalitatii si atunci putem vorbi de tulburari de personalitate de tip bordeline sau tipuri distimice (depresive, labil afective) ce trebuie impetuos insotite de medicatie de specialitate.

Desi in psihologie se vorbeste depre manipularea emotionala ca find apanajul femeilor cazurile intalnite in cabinet in ultima perioada dezmint acest lucru procentul find foarte ridicat in randul barbatilor.

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant articolul, doamna psiholog. Dar… mă întreb: Dvs oare nu recunoașteți un caz de manipulare emoțională atunci când îl întâlniți? Dacă da, oare de ce nu dați niște soluții????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here