Protocolul secret dintre SRI și Parchetul General a fost publicat

Serviciul Român de Informaţii a publicat vineri pe site Protocolul de colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale.

Pe 16 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va solicita desecretizarea de către Ministerul Public – DNA a protocoalelor încheiate cu SRI. Ulterior, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi-a exprimat disponibilitatea pentru desecretizarea protocolului cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anunţul a fost făcut pe 19 martie de preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

„Eu consider că nu veţi avea surprize citind acest protocol, pentru că veţi constata (…) că în acest protocol şi în preambulul său se vorbeşte despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituţii atunci când aplică legea, se vorbeşte despre drepturile şi libertăţile cetăţenilor, care trebuie respectate. În acest protocol sunt invocate decizii ale CSAT (…) şi nu cred că veţi găsi ceva ilegal. Dacă cineva, oricare, din ambele părţi, a făcut vreodată, în activitatea sa, ceva ilegal, acest lucru ar trebui, de îndată, să ajungă pe masa procurorilor”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de czvânt al SRI.

El a precizat că, după decizia 51/2016 a Curţii Constituţionale a României, protocolul de colaborare între SRI şi Parchetul General nu s-a mai aplicat.

Purtătorul de cuvânt al SRI a explicat şi în ce au constat „echipele mixte” care au funcţionat în baza protocolului de colaborare.

„E foarte interesant că termenul de „echipă mixtă” (…) nu a apărut în 2009, odată cu semnarea acestui protocol, prima oară acest termen a fost folosit într-o hotărâre a CSAT înainte de 2005. (…) Acest termen a născut foarte multe controverse, pentru că foarte mulţi oameni şi-au imaginat că ofiţerii SRI ar fi putut să-şi depăşească atribuţiile. Însă ofiţerii SRI, într-o echipă mixtă, furnizau informaţii, potrivit legii, procurorilor, iar procurorii cu acele informaţii, tot potrivit legii, trebuiau să producă probe, pe care să le furnizeze ulterior instanţelor de judecată”, a precizat Marincea.

El a prezentat şi motivul pentru care protocolul încheiat cu Parchetul General, ca şi alte protocoale de colaborare încheiate între SRI şi diferite instituţii ale statului, a fost clasificat.

„Potrivit legii (…), mijloacele şi metodele prin care acţionează Serviciul Român de Informaţii sunt informaţii clasificate. Ori ce să vedeţi, în protocoale, în aceste acorduri bilaterale, se vorbeşte despre mijloace şi metode pe care le foloseşte SRI în general. (…) Nu cred că este în interesul statului român ca mijloacele şi metodele pe care le foloseşte serviciul în acel acord bilateral să fie făcute publice. Din acest motiv sunt clasificate toate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Citiţi AICI, protocolul semnat între cele două instituţii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.