Protestele – sub lupa celor mai puternici oameni din Argeş

INIŢIATIVĂ Pentru prima dată de la începerea protestelor, „Universul argeşean” a cerut părerea unor oameni care au ceva de spus, iar criteriul după care i-am selectat a fost unul singur: sunt oameni care au realizat lucruri importante, au performat în domeniile în care activează, au făcut ceva pentru judeţul Argeş. De aproape două săptămâni, protestele din ţară ocupă tot spaţiul public şi continuă să tulbure România. La ora actuală, orice părere privind aceste evenimente, venită din partea politicienilor, fie de la putere sau din opoziţie, ar fi considerată, cu siguranţă, subiectivă cât cuprinde. Tocmai de aceea, excluzând factorul politic, am stat de vorbă despre acţiunile de protest cu oameni reprezentativi ai Argeşului, oameni care creează locuri de muncă, aduc puls valoare economiei judeţului şi care au într-adevăr ceva de spus mai mult decât orice alt politician argeşean.

Constantin Stroe: „Oamenii sunt conştienţi că veniturile lor nu vor fi asigurate nici de opoziţie, nici de protestatari”

Constantin Stroe, vicepreşedintele CA de la Dacia şi preşedintele ACAROM: „Consider că, pe termen scurt, nu vom avea căderi economice din cauza protestelor, pentru că pur şi simplu oamenii sunt conştienţi că veniturile lor nu vor fi asigurate nici de opoziţie, nici de protestatari. Pe termen mediu şi lung, dacă însă protestele vor continua, există riscul unor efecte economice defavorabile. Opinia mea este că o calmare a protestelor, deşi dificilă, este posibilă printr-un dialog putere-opoziţie. ”
Gheorghe Badea, director general GIC Grup: „Aceste proteste sunt şi ele o formă de manifestare a democraţiei. Eu sper ca ele să determine Executivul să ia un pachet de măsuri care să stimuleze mediul de afaceri şi investitorii. Iată ce măsuri aş sugera eu: s-ar putea reduce TVA-ul cu unu, două procente, s-ar putea reduce cu câteva procente şi impozitul pe profitul la export. Nemunca nu ar mai trebui plătită, iar ajutoarele sociale ar trebui redimensionate şi făcute mai realist. Eu aş umbla şi la toate regiile de stat, aş avea eu arme să le eficientizez. Ar trebui umblat şi la numărul angajaţilor din instituţiile de stat, aş da afară jumătate dintre ei şi i-aş trimite la muncă în alt loc.”
Dan Ionescu, preşedinte executiv AOA Argeş: „Protestele nu sunt în niciun caz benefice pentru economia României, deoarece ele perturbă situaţia economică şi pot duce inclusiv la o scădere a ratingului de ţară. Investitorii străini se gândesc de două ori dacă să mai vină într-o ţară în care sunt conflicte. Oricum 2012 se anunţa un an dificil, iar lucrurile au devenit acum mult mai complicate. Trebuie luate măsuri pentru a forţa un pic economia, dar asta nu se poate face prin proteste.”

Benone Lazăr: „Avem în Parlament tot felul de mimoze politice”

Paula Breazu, manager Bella Conf: „Aceste proteste afectează economia, pentru că sunt mulţi investitori care stau în espectativă şi care nu ştiu ce se va întâmpla. Oamenii nu mai sunt motivaţi şi de aceea ies în stradă. În cei peste 35 de ani de când sunt în afaceri, am învăţat că motivaţia şi climatul social sunt cele mai importante pentru angajaţi. Iar problemele sociale afectează negativ randamentul oamenilor. Dacă nu se face ceva în ţara asta, nu se va mai munci deloc. Forţa de muncă este din ce în ce mai puţină şi mai necalificată, ar trebui înfiinţate noi şi noi şcoli profesionale şi licee industriale. Toate firmele mari din Argeş au variante de relocare pregătite. La nivel naţional, avem 500.000 de şomeri şi doar 7.500 de locuri de muncă. E prea puţin. Am sesizat un detaliu la proteste: cred că un procent de 80% dintre oamenii care protestează nu au dinţi în gură, sunt oameni care au dreptate şi care nu mai au altă variantă.”
Constantin Pănescu, preşedinte CA Alcadibo: „Nu cred că aceste proteste din ţară afectează economia şi asta pentru că oamenii protestează în afara programului de lucru. Iar în ceea ce priveşte investitorii străini, consider că protestele nu îi vor influenţa. Pe aceştia nu îi interesează oamenii amărâţi din stradă. ”
Benone Lazăr, manager Internaţional Lazăr Company: „În mod cert, aceste proteste nu dau bine în plan extern. În România s-au făcut greşeli mari la nivel de management al ţării în ultimii 21 de ani, şi nu mă refer aici numai la politicieni. Gestiunea ţării este tot o afacere până la urmă şi este păcat că am ajuns să avem în Parlament tot felul de mimoze politice, care habar nu au ce este acela buget, care nu au o bază economică, dar tot apar la televizor şi îşi dau cu părerea.”
Ion Brănescu, preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie Argeş: „Aceste proteste nu au în niciun caz efecte pozitive asupra economiei. Acum au început să iasă la iveală nemulţumirile. Trebuie să ne gândim deocamdată cum să gestionăm pe termen scurt aceste probleme. În ceea ce priveşte previziunile economice pe termen lung, este prematur să vorbim de acestea. Contează foarte mult modul în care se va detensiona această situaţie de nemulţumire din ţară”.
Marian Drăgoi, manager Building Astrom: „Nu cred că aceste proteste vor afecta negativ economia României, ba dimpotrivă, vor fi benefice atât pentru economie, cât şi pentru societate. Acest lucru se poate vedea şi din evoluţia cursului leu-euro, precum şi din evoluţia pe pieţele europene. Firma noastră nu a fost afectată în niciun fel de protestele din ţară”.

Liviu Iliescu: „Dacă m-ar pune pe mine prim-ministru, în şase luni aş readuce ţara pe linia de plutire!”

Gheorghe Dicu, director general Radic Star: „Problema este delicată în ceea ce priveşte protestele din ţară. În opinia mea, ele pot afecta economia ţării, dacă se vor amplifica în perioada următoare. Însă, pentru moment, la modul cum se desfăşoară aceste proteste, nu cred că vor avea repercusiuni asupra economiei României.”
Ion Cornea, manager Cornea Industrial Construct: „Nu am date şi analize privind indicatorii economici şi previziunile de profil după declanşarea protestelor din ţară, aşa că nu aş vrea să mă pronunţ ca babele, în necunoştinţă de cauză.”
Liviu Iliescu, manager Cornul Vânătorului: „România este în criză de 100 de ani, aşa că aceste proteste nu ne afectează din acest punct de vedere. Protestele reprezintă un semnal pentru politicieni, să mai asculte şi de oameni. Ar trebui ca guvernanţii să facă un sondaj, cum faceţi dumneavoastră, presa, şi să întrebe oamenii cam care ar trebui să fie priorităţile, ce ar trebui să facă pentru a ne fi mai bine. La noi, s-a ajuns ca oamenii să deschidă afaceri în alte ţări, din cauza numărului mare de impozite şi taxe din România, să înmatriculăm maşinile în alte ţări. La noi, politicienii nu respectă oamenii de afaceri. Ar trebui să adune oamenii din domeniul economic şi să facem împreună un program economic pe 5, 10, 15 ani. Dacă m-ar pune pe mine prim-ministru, în şase luni aş readuce ţara pe linia de plutire! La francezi, s-a decis ca băncile să dea credite cu dobândă mică oamenilor de afaceri, pe când la noi, guvernul ia credite de la bănci, iar oamenii de afaceri nu mai au acces la credite. Concesionăm aurul de la Roşia Montană la un SRL cu 6-7 angajaţi, în loc să-l scoatem noi şi să-l valorificăm. Asta ar revigora şi industria minieră, mă refer la oamenii care au muncit în minerit! Vă daţi seama ce ar însemna să ne valorificăm noi aurul, decât să ne mulţumim cu un procent de 6%?”

Adrian Dumbravă: „Sunt de acord cu pensionarii, cu bătrânii, cu cei care nu pot să muncească, însă nu voi fi niciodată de acord cu cei care nu vor să muncească”

Nicolae Oiţă, Lactag Costeşti: „Mi se par justificate, în bună măsură, protestele oamenilor. Este surprinzător că nimeni din Guvern nu vine în întâmpinarea acestor oameni, să comunice direct cu ei, fără presă sau alţi intermediari. Economia României este total perturbată de aceste proteste. Şi oamenii mei sunt perturbaţi şi doresc să vină în stradă să protesteze. La noi s-a creat deja o perturbare a activităţii de producţie în această perioadă.”
Doctor Victoria Irimia, manager Clinica Self Control: „Într-adevăr trăim o criză economică şi nu de ieri de azi, ci de ani de zile. Practic, suntem afectaţi de criza economică mondială, dar şi de propriile greşeli de guvernare din ultimii zeci de ani: de la exportul inteligenţei şi bogăţiilor ţării, până la distrugerea pădurilor. Într-o astfel de situaţie, şi împărţirea averilor este inechitabilă. Din punctul meu de vedere, afişarea ostentativă a acestor averi a făcut oamenii să se revolte”.
Adrian Dumbravă, director general Centrul Medical Elim: „În mod clar, un protest nu poate avea decât consecinţe negative pentru economie. Tot legat de aceste proteste, interesant este faptul că politicienii cheamă oamenii la dialog, dar nimeni nu îi cheamă la muncă. Sunt de acord cu pensionarii, cu bătrânii, cu cei care nu pot să muncească, însă nu voi fi niciodată de acord cu cei care nu vor să muncească. Este foarte greu la ora actuală să găseşti în România oameni care să vrea să muncească, fie că este vorba de un post de babysitter sau de unul de barman, de exemplu.”
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului: „Îi îndemn pe toţi cei implicaţi, de la oamenii din stradă, până la cei din clasa politică, să-şi îndrepte faţa către Dumnezeu, pentru că violenţa nu duce la nimic bun. Orice problemă se poate rezolva fără mânie, iar la o pace socială se poate ajunge numai atunci când fiecare dintre noi ne acordăm respectul cuvenit.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.