Proiectul legii alegerilor locale a fost adoptat azi de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 278 voturi “pentru”, 14 abţineri şi 22 voturi împotrivă.

Noul proiect al legii alegerilor locale prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea preşedintelui consiliului judeţean de către consilierii judeţeni şi menţinerea pragului electoral la 5% pentru partidele politice.

Conform proiectului, preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consilierii, cu majoritate simplă.

Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.

În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii să fie cei care vor constata încetarea mandatului şi nu prin votul consilierilor, cum era până acum.

Parlamentarii au mai stabilit ca listele care se pun la dispoziţia publicului sau a partidelor politice să nu conţină în continuare date cu caracter personal.

Pentru a se putea aplica la următoarele alegeri locale, din iunie 2016, noua lege a administraţiei publice locale a trebuit adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte până cel mai târziu  în mai – iunie 2015.

Conform deciziei Curţii Constituţionale nr. 682/2012, orice lege care vizează alegerile trebuie modificată cu maximum un an înainte, lucru care s-a şi întâmplat, iar de anul viitor primarii vor fi aleşi într-un singur tur, iar preşedinţii de CJ vafi ales de către consilierii judeţeni.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI