Proiectul BRUA, gaură neagră la bugetul UE? Un studiu realizat de Global Witness arată că șapte proiecte de conducte de gaze, realizate în ultimii ani cu fonduri UE, au fost sistate sau anulate.

ONG-ul care a realizat studiul estimează că 440 de milioane de euro, cheltuiți din fonduri europene, au fost utilizați pe șapte proiecte de gaze care au eșuat sau au fost suspendate, notează Climatechangenews.

Mare parte din această sumă, peste 430 milioane de euro, a fost cheltuită pe conducta BRUA, destinată conectării Bulgariei, României, Ungariei și Austriei la rezervele de gaze din Marea Neagră.

Subiectul gazelor offshore din zona economică a Mării Negre a Bulgariei și României a fost un subiect fierbinte în trecut, iar în cazul Bulgariei, situația pare că se află într-un impas complet.

Conceput pentru a scădea dependența Europei de gazul rusesc, BRUA își propune să transporte 1,75 miliarde de metri cubi de gaz în prima sa fază, proiectul costând aproximativ 479 milioane de euro.

O porțiune a conductei a fost finalizată de România în noiembrie 2020, dar este situată în întregime pe teritoriul țării noastre și nu ajunge nici la Marea Neagră și nici la frontiere, relatează autorii studiului.

Investitorii sunt acum îngrijorați de faptul că BRUA nu va transporta gaze din Marea Neagră, după ce Exxon – care deține mare parte din participațiile la proiect – a anunțat că dorește să-și vândă licența.

Planurile de extindere a BRUA în Ungaria au fost anulate în aprilie anul trecut și este puțin probabil ca țeava să transporte acum gaze din Marea Neagră, susține Global Witness.

Celelalte șase proiecte sunt:

  • A treia Interconectare de gaze Portugalia-Spania (anulată) Subvenție UE: 359 EUR
  • Conducta de gaze Midcat care leagă Franța și Spania (anulat). Subvenție UE: 6.253.708 EUR
  • Interconectarea de gaz Polonia-Republica Cehă (shelved). Subvenție UE: 360.868
  • Conducta de gaze Pince-Lendava-Kidričevo (nici o activitate , deoarece a primit fonduri UE în 2014). Subvenție UE: 500 EUR
  • Interconectorul de gaze Austria-Cehia (oprit). Subvenție UE:  993 €
  • Proiectul de gaze Eastring care  leagă Slovacia de granița bulgară-turcă prin România și Ungaria (amânat pe termen nelimitat). Subvenție UE:  527 EUR.

Comments

comments