Proiect legislativ: venituri în funcţie de studii! Un muncitor necalificat va câştiga 2.080 de lei

Proiect legislativ: venituri în funcţie de studii! Un muncitor necalificat va câştiga 2.080 de lei. Salariile românilor ar urma să fie calculate şi plătite în funcţie de studiile absolvite, de la muncitori necalificaţi, la cei cu studii doctorale, se prevede într-un proiect de lege aflat în dezbatare la Senat, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

Proiectul, care este semnat de 38 de deputaţi de la mai multe partide şi de ministrul Muncii, Marius Budăi, este criticat de specialişti. Aceştia spun că există deja o diferenţiere în ceea ce priveşte salariul minim brut în funcţii de studii.

Proiectul de lege propune stabilirea unui venit minim în funcţie de studiile absolvite după o grilă împărţită în 11 categorii, de la muncitori necalificaţi, la cei cu studii superioare, licenţă, master şi doctorat. Practic, salariul minim brut va fi înmulţit cu un coeficent între 1 şi 2,8.

Dacă facem un calcul, ţinâd cont de valoarea salariului mimin brut din prezent, un muncitor necalificat va câştiga 2.080 de lei. Muncitorii calificaţi sau absolvenţii de liceu sau şcoală profesională ar ajunge la 2500 de lei. Cel puţin dublu, adică 5200 de lei ar fi salariul brut pentru angajaţii cu studii superioare.

Legea se află în dezbatere la Senat. Aceasta va fi pusă în aplicare doar dacă trece de votul Camerei Deputaţilor, iar apoi va fi promulgată de preşedinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here