Proiect de lege. Tichete de 2.000 de lei pentru viitoare mămici. Proiectul prin care statul va acorda tichete în valoare de 2.000 de lei, pentru mame cu posibilități materiale scăzute, în primele trei luni de după naștere, a intrat în dezbatere publică.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat că a lansat în consultare publică proiectul de HG prin care va reglementa modalitatea de acordare a trusourilor pentru nou-născuţi, de care vor beneficia mamele cu posibilităţi materiale reduse.

”Potrivit propunerii, sprijinul financiar, constând în tichete sociale în valoare de câte 2.000 lei/nou născut, va fi susţinut din fonduri europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) şi va putea acoperi achiziţia de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare şi medicale pentru mamă şi copil”, a transmis, luni, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cum se vor acorda tichetele

Tichetele, în valoare de 2.000 de lei/ nou născut vor fi acordate în primele trei luni de la naștere, mamelor cărora le este stabilit prin dispoziția scrisă a primarului localității unde domiciliază.

Tichetele vor fi acordate mamelor din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei mamelor minore.

De asemenea, de tichete vor beneficia și mamele cu dizabilități; mamelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate.

Tichetele sociale/cardurile vor putea fi utilizate la comercianţii parteneri înscrişi în program.

”În urma adoptării Hotărârii de Guvern, MIPE va fi în măsură să înceapă derularea proiectului, iar trusourile pentru nou născuţi vor ajunge la beneficiarii care au cea mai mare nevoie de acest sprijin. Ajutoarele vor fi distribuite utilizând mijloace electronice moderne şi, cel mai important, vom utiliza un flux de lucru deja funcţional, cu rezultate foarte bune”, a declarat Catalina Badoiu, secretar de stat, coordonator Direcţia Implementare POAD.

Proiectul de HG poate fi consultat pe pagina de Internet a MIPE iar propunerile şi recomandările pot fi transmise până la data de 12 august.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI