Eurostat: 87% dintre românii cu venituri mici nu-și permit o vacanță. Inegalitatea accesului la vacanță a crescut cel mai mult în România, arată Eurostat.

Peste trei milioane de români cu venituri mici și nu își pot permite nici măcar o săptămână de vacanță, anunță confederația națională sindicală Cartel Alfa.

Datele Eurostat arată că inegalitatea accesului la vacanță a crescut cel mai mult în România, situație care demonstrează, potrivit cartela Alfa, că românii nu au beneficiat în mod echitabil de avantajele creșterii economice din ultimul deceniu.

În general 28% dintre cetățenii Uniunii Europene nu își pot permite o vacanță timp de o săptămână departe de casă.

Majoritatea dintre cei ale căror venituri sunt sub 60% din venitul mediu sunt șomeri sau pensionari, dar acest grup include și milioane de lucrători cu salarii mici, în special cei care câștigă salariul minim legal.

O analiză a datelor Eurostat de către confederația europeană a sindicatelor a constatat că inegalitatea accesului la vacanță a crescut în 16 state membre în ultimul deceniu între cei cu venituri sub 60% din valoarea salariului mediu și cei cu venituri peste acest prag.

Confederația națională sindicală Cartel Alfa spune că România are cea mai mare creștere a inegalității privind accesul la vacanță din Uniunea Europeană.

De exemplu în țara noastră aproape 87% dintre persoanele aflate în risc de sărăcie nu şi-au putut permite un concediu, comparativ cu 46,7% dintre cei cu venituri peste medie.

Discrepanțe mari privind accesul la vacanțe între cele două grupuri se găsesc și în Croația, Grecia, Bulgaria și Cehia.

Comments

comments