Program pentru tratamentul intervențional al AVC în 43 de spitale, printre care și Spitalul Județean de Urgență Pitești. Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației.

Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătății a extins programul pilot, “Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC” derulat între anii 2015-2018, prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4.5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de județe, printre care și Argeșul și municipiul București. Având în vedere această creștere a numărului de centre care pot efectua tratament prin tromboliză intravenoasă și datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC în perioada 2015-2018, se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

Comments

comments