Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în perioada aprilie – iunie, precipitaţiile se anunţă excedentare în cea mai mare parte a ţării, excepţia fiind semnalată la nivelul lunii iunie. Valorile medii de temperatură prognozate de meteorologi pentru lunile aprilie şi mai vor fi, în general, în apropierea mediilor climatologice ale perioadei şi doar în câteva regiuni sub medii, iar pentru luna iunie acestea vor fi în jurul normelor.

Vremea în aprilie
În luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai scăzute decât în mod normal. Media multianuală a lunii aprilie este de 9,3 grade Celsius. Vom avea 10 grade Celsius, media temperaturii aerului în sud, sud-est și vest. În restul țării, media este între 6 și 8 grade Celsius. Precipitațiile vor fi peste media multianuală toată luna. Se anunță ploi abundente, având în vedere că avem o medie multianuală lună a lunii aprilie de 51 l/mp. În luna aprilie, media aceasta, specifică lunii care urmează este între 60 și 80 de l/mp. Prin urmare, precipitațiile vor fi abundente în toată țara, peste medie.

Vremea în mai
În luna mai, temperatura medie a aerului va fi apropiată de normele perioadei în sud, sud-est și vest. Mediile vor fi sub norme în restul țării. Vor fi medii ale temperaturii aerului cuprinse între 10 și 14 grade Celsius în centru, nord, nord-est, sud-vest, mai scăzute decât în mod normal. Precipitațiile continuă să fie abundente și în luna mai. În sud-est, local în sud și-n est vor fi încadrate în normă. În restul țării, vor fi precipitații peste ceea ce este normal pentru această perioadă.

Vremea în iunie
În luna iunie, vremea își revine. Temperaturile medii ale aerului vor fi încadrate în normele perioadei. Vom avea o vreme specifică lunii iunie. Va fi chiar puțin mai cald decât este normal în sud, sud-est, local în vest. Sunt zona izolate în sud în care este depășită norma medie a perioadei cu 4 grade Celsius. Și precipitațiile se vor opri. În cea mai mare parte a țării, vom avea precipitații mai puține decât este normal în această perioadă.

 

Comments

comments