TALENTUL DE DINCOLO DE MESERIE Actorii amatori din Studioul de Teatru al Cadrelor Didactice au fost aplaudaţi la scenă deschisă săptămâna trecută la Teatrul „Al. Davila”, în comedia „Sosesc deseară” a lui Tudor Muşatescu. Vă este cunoscută fără îndoială spumoasa comedie „Sosesc deseară”, scrisă de celebrul argeşean Tudor Muşatescu în 1931. O piesă de mare succes, jucată în mii şi mii de reprezentaţii în ţară şi peste hotare. O comedie sentimentală din lumea provincială, a cărei acţiune se petrece la Câmpulung Muscel.
Însă ce aţi zice dacă aţi vedea-o jucată pe o scenă în care actorii sunt profesori, bancheri ori elevi? Poate că aţi fi reticenţi şi ironici şi aţi spune că nişte amatori nu pot juca teatru ca la carte. Ei bine, vă înşelaţi teribil. De mai mulţi ani, la Piteşti există un Studio de Teatru al Cadrelor Didactice, intitulat chiar „Tudor Muşatescu” şi coordonat de către inimosul, pasionatul şi veşnic energicul profesor Eugen Boia.
Un studio în care nu numai profesorii pot deveni actori fără cusur. Am văzut, din 2000 încoace, mai multe spectacole ale actorilor-profesori şi de fiecare dată am fost încântat. Iar săptămâna trecută m-am convins încă o dată că Eugen Boia face o treabă foarte bună.
Teatrul „Al. Davila” a găzduit reprezentaţia piesei „Sosesc deseară”, cu o originală distribuţie alcătuită din profesori, bancheri şi elevi. În rolul originalului văduv Olimpiu, cel care printre altele conduce Ligi împotriva… Alcoolului ori Fumatului, a fost profesorul Eugen Boia. Rolul excentricei Adelaida (verişoara lui Olimpiu) a fost interpretat de către profesoara Gabriela Grecu. Sache (secretarul tuturor Ligilor înfiinţate de către Olimpiu) a fost jucat de către Mihai Goga, angajat la o cunoscută bancă din Piteşti. Din distribuţie au făcut parte şi doi elevi, ambii elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”. Este vorba de Beatrice Minulescu (nepoata bună la suflet a lui Olimpiu) şi Andrei Marinescu (Puiu, băiatul lui Olimpiu).
„Urât mi-a fost de oamenii care nu au cei 70 de ani de acasă”
Înainte de toate, trebuie remarcat faptul că sala a fost plină de elevi şi studenţi, care au savurat cum trebuie o comedie plină de replici spumoase, cum ar fi: „Urât mi-a fost de oamenii care n-au cei 70 de ani de acasă”, „Dar ce sunt eu, corupătoare de minori bătrâni?” sau „Lasă dragă, proștii trebuie să dea, deștepții trebuie să ia”.
„Sosesc deseară” deconectează foarte mult şi are multe momente care te fac să râzi sănătos, iar la asta contribuie şi jocul extrem de veridic al celor de pe scenă. Eugen Boia (cel care este şi regizorul spectacolului) îl încarnează perfect pe avarul Olimpiu, dovedind o mobilitate gestuală şi verbală de invidiat.
Actorul-bancher Mihai Goga este o adevărată revelaţie, fiind de un haz nebun şi de o vivacitate pur şi simplu încântătoare. Iar Gabriela Grecu este extrem de veridică în rolul Adelaidei. O foarte plăcută surpriză au reprezentat-o cei doi elevi-actori Beatrice Minulescu şi Andrei Marinescu, aceştia fiind atât de naturali pe scenă, de parcă ar fi făcut teatru de când lumea.
Am văzut o comedie bulevardieră foarte amuzantă, cu un unchi coborât parcă din stirpea lui Hagi Tudose, cu o excentrică verişoară piteşteană, cu un fiu risipitor fugărit de creditori prin Parisul veacului trecut, cu o nepoată pe post de fată bună în casa arţăgosului ei unchi, cu un Sache mâncător de dulceaţă de zmeură căruia varianta cu vişine îi produce aciditate.
Şi, cel mai important, protagoniştii de pe scenă au arătat că talentul pentru actorie nu ţine cont de meserie. Iar sala a răspuns perfect la jocul lor impecabil, aplaudându-i la scenă deschisă minute în şir.
Râsul face bine la sănătate. Şi dacă vreţi să fiţi sănătoşi, mergeţi la „Sosesc deseară”. Comedia va mai fi jucată încă o dată la Teatrul „Al. Davila”, pe 5 mai, într-un spectacol de gală. Una peste alta, pot spune că săptămâna trecută am văzut o comedie ca pe vremuri, ca în vremurile lui Tudor Muşatescu.