Producătorul de cablaje Lisa Draxlmaier Autopart concediază 800 de persoane din fabrica de la Piteşti

Lisa Draxlmaier Autopart, subsidiara din România a producătorul de componente auto german Dräxlmaier, intenţionează restrângerea activităţii în unitatea din Piteşti, mişcare ce ar putea duce la concedierea a 800 de angajaţi. În acelaşi timp, firma îşi consolidează afacerea în România investind 150 de milioane de euro în extinderea a două unităţi de producţie, la Braşov şi Hunedoara.

În Hunedoara, suprafaţa fabricii actuale se va dubla practic, lucrările urmând să fie gata în 2017, iar în Braşov urmează ca, în perioada următoare, să înceapă activitatea de producţie în a treia hală. În Timişoara, volumul de lucru este tot mai mare, la fel ca în Satu Mare, unde campania de recrutare demarată anul trecut este în plină desfăşurare pentru a asigura forţa de muncă necesară volumelor de lucru în creştere. Până acum, compania a investit peste 500 de milioane de euro în România, beneficiind de susţinerea şi implicarea unei echipe puternice de 15.000 de angajaţi.

Planurile companiei au fost aprobate de managementul Dräxlmaier Group în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Administraţie şi au fost discutate cu reprezentanţii Blocului Naţional Sindical şi cu cei ai sindicatului reprezentativ din cadrul fabricii din Piteşti.

Liderii sindicali au fost interesaţi în special de planurile de afaceri pentru locaţia Piteşti. Potrivit companiei, planurile includ intenţia de restrângere a activităţii celei mai vechi fabrici Dräxlmaier din România, care ar putea să afecteze aproximativ 800 de persoane. În prezent, în Piteşti lucrează peste 5.500 de angajaţi Dräxlmaier. Angajaţii companiei Lisa DLR se află deja în şomaj tehnic de la finalul lunii februarie 2017, din cauza reducerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie. ”Situaţia este rezultatul unui cumul de factori: pe de-o parte, este vorba despre reducerea firească a comenzilor în cazul produselor al cărui ciclu de viaţă se apropie de final, iar pe de altă parte unul dintre principalii clienţi a decis să-şi mute producţia în Mexic” a declarat Bernd Schmitt, Director General Lisa Dräxlmaier Autopart.

Ambii factori contribuie la reducerea numărului de comenzi pentru Lisa şi, deşi au fost făcute demersuri pentru a se încerca asigurarea de noi proiecte, acest lucru nu a fost posibil. ”Am luat act de decizia acţionarului majoritar. Asta ne-a obligat să negociem şi să găsim nişte soluţii, care înseamnă, pe termen scurt, un pachet de servicii suport şi de asistenţă pentru lucrătorii care îşi vor pierde locurile de muncă, dar şi despăgubiri financiare în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv. Ne vom asista oamenii, îi vom sprijini pentru a-şi putea găsi noi locuri de muncă” a declarat Dumitru Costin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical.

Angajaţii afectaţi ar urma să primească între 10 şi 12 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în cadrul companiei şi vor fi susţinuţi să se reintegreze cât mai repede pe piaţa muncii. Dräxlmaier Group este un furnizor de componente auto cu sediul central în Germania, având peste 60 de locaţii în mai mult de 20 de ţări. Compania are, în prezent, aproximativ 55.000 de angajaţi în întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here