DOSARE PENALE CU INTERCEPTĂRI LEGALE Şeful DNA Piteşti, procurorul Călin Nistor, a fost detaşat, pentru o perioadă de şase luni, la conducerea structurii centrale din Bucureşti. Deşi activitatea de la Piteşti a lui Călin Nistor a fost una destul de intensă, procurorul a fost acuzat de mai multe ori că în dosarele pe care le-a instrumentat s-ar fi folosit şi de unele interceptări telefonice ilegale. Pe marginea acestor acuzaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie a remis un comunicat de presă, în care susţine că în niciun dosar de corupţie instrumentat la Piteşti de procurorul Călin Nistor nu s-au efectuat interceptări telefonice ilegale. „Cu referire la anumite afirmaţii vehiculate în spaţiul public privind presupuse „interceptări telefonice ilegale” care ar fi fost efectuate în dosare de corupţie instrumentate de Serviciul Teritorial Piteşti, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarele precizări: În niciun dosar, aşadar nici în dosarele penale instrumentate de procurorul Călin Nistor, DNA nu a efectuat interceptări telefonice ilegale.
Cu referire la dosarele vehiculate de mass-media, atât în cauza în care a fost trimis în judecată preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale împreună cu alte persoane, cât şi în cauza în care a fost trimis în judecată preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, pentru toate posturile telefonice de la care s-au efectuat convorbiri au existat autorizaţii de interceptare emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Tribunalul Argeş.
De altfel, faţă de soluţia de achitare dispusă de doamna judecător Irina Lazăr în cauza prim-menţionată (n.red. Cazul în care a fost cercetată pentru dare de mită şi fosta şefă a DSP Argeş, doctoriţa Anca Alexandrescu), procurorii DNA au declarat apel, care se va judeca la Curtea de Apel Piteşti. În ceea ce priveşte motivarea sentinţei dispuse de judecătoarea Irina Lazăr, ale cărei pasaje sunt reproduse în mass-media, în acest moment, DNA nu poate să facă niciun fel de aprecieri publice privind validitatea argumentaţiei, deoarece această sentinţă a fost atacată cu apel. Prin urmare, punctele de vedere ale DNA vor fi exprimate strict în cadru procesual, în cursul judecării apelului.
În ceea ce priveşte a două cauză menţionată (n.red. Cazul preşedintelui CJ Argeş), dosarul a fost strămutat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti, aflându-se în curs de judecare la această instanţă.
Referitor la plângerile formulate împotriva domnului Nistor Călin, procuror-şef Serviciu Teritorial Piteşti, precizăm că orice persoană are dreptul să formuleze sesizări şi petiţii, acest drept, reglementat în Constituţia României, neputând fi îngrădit. Potrivit legii, procurorul este independent să dispună soluţia pe care o apreciază ca fiind legală şi temeinică. Aducerea în atenţia opiniei publice a acestei împrejurări a fost făcută de avocata Ingrid Alexandrescu, persoană care a mai formulat astfel de sesizări faţă de procurorul Nistor Călin. Ulterior, acestea au fost soluţionate de procurorul competent, apreciindu-se că fapta nu există.
De altfel, avocata Ingrid Alexandrescu a afirmat public, că, în anul 2008, procurorul Nistor Călin a fost cercetat de Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, că s-ar fi cerut sancţionarea disciplinară a domniei sale şi că unele dosare i-ar fi fost luate şi repartizate altor procurori. Subliniem că aceste afirmaţii nu au niciun corespondent în realitate”.

„În anul 2012, Serviciul Teritorial Piteşti a emis 18 rechizitorii privind 67 de inculpaţi, dintre care 13 arestaţi preventiv”

„În ceea ce priveşte Raportul Inspecţiei Judiciare referitor la activitatea Serviciului Teritorial Piteşti condus de domnul procuror Călin Nistor, acest document precizează că „activitatea desfăşurată în perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună”.
Astfel, raportul subliniază „soluţionarea unor cauze complexe cu prejudicii importante”, faptul că „nu au fost înregistrate restituiri sau achitări, buna pregătire a procurorilor Serviciului Teritorial Piteşti, a ofiţerilor de poliţie judiciară, precum şi capacitatea acestora de a desfăşura un mare volum de activitate, respectarea dispoziţiilor legale în cauzele în care s-au constat prejudicii”.
De altfel, şi bilanţul de activitate al DNA pe anul 2012, relevă că „Serviciul Teritorial Piteşti a continuat o activitate eficientă, cu creşteri la principalii indicatori statistici, respectiv, cauze de soluţionat şi soluţionate, inclusiv a soluţiilor pe fond dispuse, a numărului de rechizitorii şi de inculpaţi trimişi în judecată”. Astfel, în anul 2012, Serviciul Teritorial Piteşti a emis 18 rechizitorii privind 67 de inculpaţi, din care 13 arestaţi preventiv.
Referitor strict la activitatea procurorului Nistor Călin, în perioada în care a lucrat la DNA, acesta a soluţionat un număr consistent de dosare penale, finalizate cu decizii definitive de condamnare.  
Exemplificăm în acest sens: dosar secretar de stat în ministerul Economiei; dosar preşedinte al unei organizaţii de partid judeţene; dosar director al Direcţiei comerciale din cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO); dosar preşedinte Banca Internaţională a Religiilor.
În afară de acestea, au mai fost condamnate definitiv persoane care, la data săvârşirii faptelor, aveau calitatea de ofiţeri de poliţie, funcţionari în cadrul ANAF, avocaţi, directori de instituţii publice etc.
De asemenea, procurorul Nistor Călin a efectuat urmărirea penală şi a dispus trimiterea în judecată într-un număr de circa 45 de dosare, dintre care: dosar fostul director general Transgaz; dosar fost primar al municipiului Craiova; dosar director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Argeş (în perioada 2005 – 2008), fost deputat în Parlamentul României; dosarele privind corupţia în arbitrajul de fotbal; dosar director coordonator al Gărzii Financiare – Secţia Argeş; dosar Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş (2 dosare); dosar fost director filiala bancară Râmnicu – Vâlcea; dosar secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI