Prin fuziunea cu Politehnica București, UPIT face pasul către topul mondial al universităților

Marți, 31 ianuarie, se va semna, în cadru oficial, contractul de fuziune dintre Universitatea din Pitești și Universitatea POLITEHNICA din București. Noua instituție de învățământ superior de stat va purta numele de „Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București” și va fi înființată printr-o lege specială în Parlament, nu prin hotărâre de Guvern sau ordin de ministru, ceea ce îi va conferi un statut special.

Este prima alianță de acest fel din peisajul universitar românesc şi potrivit rectorului Dumitru Chirleșan, alte 5 universități sunt în așteptare pentru a adera la această confederație.

Conform rectorului Chirleșan, odată ce Politehnica București aduce în alianță prestigiul și palmaresul său pe partea tehnică, iar Universitatea din Pitești vine cu cele aproape 70 de specializări, în diverse domenii de studiu, se creează premisele ca noua structură universitară să poată îndeplini mult mai multe dintre condițiile cerute pentru a accede în TOP 500 universități din lume.

Noua universitate va fi una națională, iar cele două universități devin centre universitare ale structurii. Vor avea un grad de autonomie, în limitele legilor românești: materială, financiară, de resursă umană și academică.

Legea educației prevede un rector, un consiliu de administrație și un Senat, dar acest lucru va fi posibil cel mai devreme în 2024, după ce se vor termina procedurile de fuziune iar actualilor rector şi echipelor de conducere le va expira mandatul.

Fiecare centru va păstra programele de studii acreditate, urmând să dezvolte și alte programe, în domenii cu potențial ce nu s-au dezvoltat încă din motive financiare sau administrative.

În ce priveşte admiterea în anul 2023, aceasta se va derula după regulile cunoscute.

1 COMENTARIU

  1. Pai asta e interesul. Politehnica București vrea sa aibă cât mai mulți studenți, acesta fiind unul din criteriile de evaluare la nivel mondial. Dar, ușor, ușor, vor muta multe din specializări la București. Asa se pierde identitatea unei universități….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.