Orice localitate din Argeş poate obţine între 5.000 şi 1,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii, în vederea prevenirii şi protecţiei împotriva inundaţiilor. În  perioada 1 septembrie – 31 octombrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) derulează un proiect european în valoare de 62,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii, în vederea prevenirii şi protecţiei împotriva inundaţiilor. Programul poate fi accesat de orice localitate şi de Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” pentru investiţii precum refacerea sistemului de diguri, a albiilor pâraielor, a bazinelor de acumulare, a structurilor de oprire a scurgerilor de apă. De asemenea, sunt finanţate şi investiţii în reţeaua de canale, a stăvilarelor cu rol de atenuare a viiturilor, consolidarea terenurilor cu risc de alunecări de teren, lucrări de desecare pentru eliminarea excesului de apă survenit în urma inundaţiilor, lucrări de corectare a torentelor. Condiţia esenţială este însă ca respectivele obiective să nu fie în administrarea Apelor Române, ci a unităţilor teritorial-administrative.
Cererile de finanţare se depun pe Măsura 125, iar sprijinul public (comunitar şi naţional) acordat este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile: 20% reprezentând contribuţia Guvernului român, iar 80% – contribuţia Uniunii Europene. Valoarea unui proiect trebuie să fie de minimum 5.000 de euro şi de maximum 1,5 milioane de euro.

Primăriile trebuie doar să facă proiecte și să le depună în termen

„Este prima sesiune de depunere de proiecte pe această măsură, dar ştiu că în judeţ există destul de multe comune care se confruntă cu astfel de situaţii. O parte dintre ele au chiar şi studii de fezabilitate făcute pentru proiecte privind alunecările de teren sau inundaţii. Ce trebuie făcut acum, în cazul în care nu au deja documentaţii mai vechi, este ca primăriile să-şi facă proiecte şi să le depună în termen. Pe precedentele măsuri asemănătoare, referitoare la infrastructură, cele pentru refacerea drumurilor forestiere şi a drumurilor din exploataţiile agricole, avem deja finanţate 6 proiecte de anul trecut şi 13 în analiză, din ultima sesiune de depunere. Atunci au câştigat proiectele de valoare mare. Probabil că şi acum vor fi avantajate cele care se vor apropia de valoarea maximă”, ne-a declarat Marius Jurubiţă, directorul OJPDRP Argeş.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI