Ştirea că primarul Tudor Pendiuc a fost arestat preventiv pentru 30 de zile a făcut vineri ocolul României. Alături de el au ajuns în arest, tot pentru 30 de zile, şi oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Constatin Scarlat şi Gigi Văsîi.
Primăria Piteşti a rămas astfel fără conducere şi, potrivit legii, primarul Tudor Pendiuc va fi suspendat din funcţie până la lămurirea situaţiei sale. Decizia de arestare preventivă nu e definitivă, iar avocaţii ce îi apără pe cei patru inculpaţi sunt oameni cu îndelungi cariere ca procurori DNA, deci cunosc destul de multe chichiţe cu care ar putea să îşi salveze clienţii, măcar de la statul în arest.
Prefectul de Argeş ar fi trebuit să primească, în termen de 48 de ore, înştiinţarea privind instituirea arestului împotriva primarului Piteştiului şi are termen, legal, alte 48 de ore ca să emită un ordin de suspendare din funcţie.
Conform legii, în cazul suspendării din funcţie a primarului, atribuţiile acestuia sunt preluate de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de Consiliul local, cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie.
Deşi mandatul unui primar se suspendă definitiv când primarul se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cazul în care acesta este arestat face excepţie. Articolul 77 alin. (2) din legea care descrie drepturile şi obligaţiile primarilor spune că mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv, iar suspendarea durează până la încetarea situaţiei. Dacă, între timp, primarul Pendiuc va fi eliberat din arest, sub control judiciar, o variantă perfect posibilă, el se va întoarce la Primărie şi îşi va continua activitatea. Legea prevede că, în cazul când primarul în cauză este găsit nevinovat, acesta are dreptul la plata salariului pentru perioada cât a fost suspendat, dar şi la despăgubiri, în condiţiile legii.
Până luni seară, instanţa nu trimisese încă înştiinţarea privind arestarea primarului, însă funcţionarii Prefecturii îşi făcuseră temele în ce priveşte obligaţiile lor.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI