Domnule primar, cum comentaţi faptul că 43 de primari, actuali şi foşti, sunt cercetaţi penal pentru că au semnat contracte cu firma deputatului Mircea Drăghici? Aţi scăpat! Nu sunteţi printre ei.
Da, am scăpat! Dar am scăpat întotdeauna! Pentru că trebuie să te gândeşti când semnezi un asemenea contract… Ce a fost ăla, un contract colectiv de muncă cu firma lui Drăghici? Oricum, pe lângă faptul că nu semnam aşa ceva, pe mine fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, m-a tăiat întotdeauna de pe lista banilor alocaţi de la judeţ. Practic, de 14 ani, la alocarea de bani de la CJ, în dreptul comunei Poiana Lacului a fost scris 0 lei. Dar nu asta mă doare!
Aş fi vrut doar să se facă drumurile judeţene, ţinându-se cont de impozitele către bugetul de stat, de 35%, pe care le plătim noi. Poiana Lacului are un buget propriu de venituri de 35 de miliarde de lei! Gândiţi-vă cât înseamnă 35% din această sumă! Calculaţi cât înseamnă în fiecare an şi înmulţiţi cu 14! Vorbim de o sumă enormă. Dacă trei ani din banii plecaţi de la noi îi alocau pentru asfaltarea drumurilor judeţene de aici, acum erau toate terminate.

De ce  nu v-aţi înţeles niciodată cu fostul preşedinte, Constantin Nicolescu?
Din ‘90 şi până acum, dar mai ales din anul 2000, de când sunt eu primar, Poiana Lacului nu a avut aceeaşi culoare politică cu cea din fruntea judeţului. Acesta este un aspect. Al doilea ţine şi de faptul că majoritatea locuitorilor din comună sunt oameni înstăriţi şi nu votează, în general, cu PSD-ul. Asta e structura oamenilor. Oamenii sunt muncitori, sunt bogaţi, şi nu înţeleg cum e cu ajutorul social pentru amărâţi. Eu am doar 18 oameni la ajutor social, din 7.000 de locuitori! Pentru locuitorii mei, ajutorul social şi mâna întinsă nu sunt forme de venit. Aici toţi au de muncă! Numai anul acesta la Poiana Lacului am creat deja 100 de noi locuri de muncă. Peste 60 la brutăria care s-a inaugurat luna trecută şi vreo 30 la Johnson Control. Iar la Johnson mai urmează. Cred că discutăm de aproape 150 anul acesta.

Cum reuşiţi să vă atrageţi investitorii? Alţi primari se plâng că nu vrea nimeni să vină la ei.
Reţeta e una simplă: în 2008, când duduia economia, cei de la Johnson Control căutau un loc pentru extindere şi au fost în mai multe localităţi. Au venit şi la noi! Noi nu am condiţionat niciodată pe nimeni cât să dea sau de alte costuri. Am stabilit un preţ, cât era preţul pieţei, corect şi cinstit, cu evaluare, iar Consiliul Local a aprobat, fără măriri şi alte artificii. Iar oamenii au considerat că suntem parteneri de încredere! În următori patru ani vor să ajungă la 1.200 de locuri de muncă în Poiana Lacului.

Ce venit vă aduc firmele din Poiana Lacului la bugetul local?
Am ajuns la 5 miliarde de lei taxe, impozite, concesiune, taxe pe clădire, numai de la Johnson…

„Nu am depins niciodată de Nicolescu. Nu a trebuit să mă duc să zic „Domnule preşedinte, daţi-mi şi mie bani pentru strategia locală, că mă duc şi eu la Drăghici…!“

Începeţi să vă apropiaţi de comunele cele mai bogate din Argeş!
Nu suntem ca altele, dar ne mişcăm bine. Doar Bradu, Bascov, Valea Mare Pravăţ – care are Holcimul – Valea Iaşului – care are Dr Otker- mai sunt înaintea noastră. Dar important este că nu stăm pe loc. Ştim să ne mişcăm bine, cinstit şi corect. Că altfel ne plecau investitorii! Oricum, trebuie să le mulţumesc celor de la Consiliul Judeţean care m-a învăţat să fac altceva decât să stau cu mâna întinsă şi să cerşesc! E mult mai bine aşa, nu depind de nimeni… Nu am depins niciodată de Nicolescu. Nu a trebuit să mă duc să zic „Domnule preşedinte, daţi-mi şi mie bani pentru strategia locală, că mă duc şi eu la Drăghici…!“

Chiar niciodată nu vi s-a făcut vreo ofertă de la CJ Argeş?
Nici măcar atât, deoarece ştiau că o să refuz. Nu am acceptat nici măcar programul de informatizare propus de CJ cu ARA Group, cum au acceptat mai toţi primari din judeţ. Eu am contract cu o firmă de la Sibiu, germană, Sobis. În vreme ce noi plătim 10 milioane, restul, care au contract cu ARA, plătesc 45 de milioane! Ce naiba fac cei de la ARA în plus şi pentru acelaşi program de  informatizare încasează 45 de milioane?!!! Deci, când eşti serios, nu poţi să ai probleme. Spre exemplu, nu am avut nici măcar o contestaţie, la nicio licitaţie organizată de noi. Nici măcar Cătălin Rădulescu, maestrul contestaţiilor, nu a putut contesta nimic la Poiana Lacului.

„Nu mai datorez nimic PDL-ului“

Trecând la politică, vă mai pasionează, vă mai implicaţi, după ultimele mişcări din PDL?
Deocamdată, sunt independent. Nu, nu-mi mai trebuie! Câtă vreme la conducerea PDL Argeş e Cătălin Teodorescu, nu am ce căuta în acest partid. Mi-am dat demisia din toate funcţiile din partid, sunt simplu membru şi nici nu mai vreau să mă implic. Eu i-am explicat şi lui Blaga, dacă Teodorescu a vrut să renunţe la primari, atunci nu mai putem să discutăm despre calitatea de preşedinte a acestui om. Mai ales când ieşi deputat pe un colegiu cu voturi mai puţine decât un primar de comună.

Vă surâde cumva PMP-ul?
Nu! Sub nicio formă! Am spus clar: la alegerile din partid am fost de partea lui Vasile Blaga şi nu am mers cu Elena Udrea. Nu vreau să aud de ea niciodată! Este poziţia mea.

Deci aţi renunţat la politică, într-un fel! Sunteţi mai liniştit?
Nu mai datorez nimic PDL-ului. Doar am carnet! Şi să ştiţi că da, sunt mult mai liniştit!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI