Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în cazul primarului comunei Albeștii de Muscel, Ion Năftănăilă, trimis în judecată pentru fapte de corupție privind destinația unor fonduri europene. ÎCCJ a stabilit ca Ion Năftănăilă să fie condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, decizie definitivă, fără alte cale de atac. În funcţie de motivarea sentinţei, există riscul ca primarul Năftănăilă să-şi piardă şi mandatul.

Potrivit rechizitoriului, în 24 aprilie 2007, Consiliul Local Albeştii de Muscel, reprezentat de primarul Ion Năftănăilă, a depus la APIA – Sucursala Argeş, o cerere de plată prin care a solicitat sprijin pentru o suprafaţă de 847,54 hectare, pentru anul 2007. Cum legislaţia în vigoare nu permitea Consiliului Local să beneficieze de fonduri APIA, în 12 iulie 2007, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, reprezentata tot de primar, în calitate de preşedinte, a înaintat Consiliului Local Albeştii de Muscel, o cerere prin care solicita concesionarea suprafeţei de 847 hectare teren izlaz şi gol alpin pe anul 2007, pe o perioada de un an, cu drept de prelungire pe baza unui act adiţional. Concesionarea a fost aprobată de Consiliul Local al comunei la 14 august 2007, proiectul de hotărâre avându-l ca iniţiator tot pe primarul Ion Năftănăilă.

Procurorii susţin că hotărârea de concesionare a terenului către Asociaţia Crescătorilor de Animale condusă de primar a fost adoptată în baza unor acte normative abrogate, iar la atribuirea contractului de concesiune s-a eludat procedura administrativă impusă de lege, respectiv întocmirea studiului de oportunitate, a caietului de sarcini, a documentaţiei de atribuire, nu s-a constituit comisia de evaluare, nu s-a publicat anunţul de licitaţie.

“Aşadar, după ce a iniţiat, în calitate de reprezentant al primăriei, proiectul de hotărâre privind concesiunea, inculpatul Năftănăilă Ion a încheiat şi contractul de concesiune cu Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, în calitate de preşedinte al asociaţiei. Contractul de concesiune sus menţionat, un document inexact sub aspectul dreptului de folosinţă asupra terenului în suprafaţă de 847,54 ha izlaz şi gol alpin (întrucât terenul era utilizat de toţi locuitorii comunei), a fost prezentat de Năftănăilă Ion la APIA – Sucursala Judeţeană Argeş care, la 19 iunie 2008, a aprobat acordarea sumei de 202.851,70 lei, pentru suprafaţa de 830,78 hectare, către Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, judeţul Argeş. Destinaţia sumelor de bani acordate se referea exclusiv la exploatarea suprafeţelor în bune condiţii agricole şi de mediu. În realitate însă, în perioada 27 iunie 2008 – 27 decembrie 2009, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel a utilizat o parte din banii primiţi cu titlu de sprijin financiar şi anume suma de 86.920 lei în alte scopuri decât cele pentru care a fost solicitată si încasată. Spre exemplu, o parte din bani au ajuns la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Argeş, iar o altă sumă a fost achitată Primăriei Albeştii de Muscel, în baza unui contract de sponsorizare pentru organizare de activităţi sociale”, preciza DNA în anul 2011, la momentul la care primarul a fost trimis în judecată.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI