Potrivit unui proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai putea avea decât două mandate,  consecutive sau nu. Proiectul a trecut deja de Consiliul Legislativ al Parlamentului şi ar putea intra curând în dezbatere. Iniţiatorii propunerii legislative susţin că „monopolul unei persoane şi a grupului ei” asupra resurselor comunităţii pe o perioadă mai mare de opt ani nu este în regulă şi că reducerea numărului de mandate ar putea însănătoşi administraţia publică locală.

Ei aduc ca argument faptul că regula se aplică deja şi pentru alte funcţii publice. „Regulile jocului democratic pleacă de la premisa limitării influenţei unei persoane sau a unui grup de persoane la nivelul instituţional decizional. În acest context, se remarcă faptul că majoritatea democraţiilor avansate şi consolidate limitează la cel mult două mandate funcţiile executive”, se arată în expunerea parlamentarilor.
În plus, iniţiatorii spun că există numeroase cazuri în ţară unde, din cauza faptului că aleşii au avut mai multe mandate, s-a creat o reţea de interese care a acaparat, direct sau indirect, prin interpuşi, contractele de achiziţii sau prestări servicii.
Totuşi, iniţiativa mai prevede şi faptul că, dacă edilul câştigă două mandate consecutive, poate candida din nou, dar numai după o pauză de cel puţin patru ani. Măsura ar urma să intre în vigoare din 2016, atunci când vor avea loc alegeri locale.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI