EXCLUSIVITATE Scandalul privind minirecensământul cerut de Guvern către fiecare Primărie, pentru reactualizarea listelor electorale, a scos la iveală un fapt destul de bizar: în Argeş, fiecare Primărie plăteşte, de ani buni, către Serviciul de Evidenţă a Populaţiei „emiterea listelor electorale cu modificările la zi”, iar sumele nu sunt deloc de neglijat: circa 20 de miliarde pe lună, peste 200 pe an, un motiv suficient pentru care primarii argeşeni refuză să facă acum corecturi în listele electorale, de vreme ce plătesc pentru asta. „Nu semnez pentru niciun singur om în plus sau în minus, pentru că eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!”, spunea, în urmă cu o săptămână, fostul Ministru de Interne, Ioan Rus, într-o înregistrare telefonică, referindu-se la modificarea listelor electorale. La fel ca şi el, nici primarii argeşeni nu vor să modifice măcar cu o iniţială listele electorale şi nici să facă vreun demers pentru minirecensământul cerut de Guvern. Motivul pentru care primarii nu vor să se implice în revizuirea listelor electorale este unul cât se poate de concludent: toate Primăriile din Argeş au încheiate contracte de prestări servicii cu Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor pentru „emiterea listelor electorale cu modificările efectuate la zi…”.

Mai mult decât atât, aceste servicii nu sunt gratis ci sunt plătite de către fiecare Primărie în parte, în funcţie de numărul de locuitori. Astfel, conform contractelor, spre exemplu, Primăria Bascov plăteşte 30 de milioane pe lună, peste 350 pe an; Primăria Bradu – 18 milioane lunar; Primăria Băbana – 10 pe lună şi tot aşa. Un calcul simplu ne arată că acest „Serviciu Public de Evidenţă a Persoanelor”, care funcţionează la nivelul fiecărui oraş din Argeş, având arondate comunele limitrofe, încasează lunar în jur de 20 de miliarde de lei vechi şi peste 200 de miliarde pe an. Trecând peste absurditatea unui contract de prestări servicii între două autorităţi publice locale – deci între stat şi stat, cum ar veni! – o altă problemă care se ridică este faptul că un cetăţean plăteşte, practic, de două ori pentru acelaşi serviciu. În primul rând, fiecare dintre noi trebuie să achităm taxele pentru eliberarea unui act, indiferent de care este el. În acelaşi timp, şi Primăriile mai plătesc şi ele o taxă în valoare de 0,3 lei pe lună pentru fiecare locuitor, pentru acelaşi lucru.
Absolut toate Primăriile din mediul rural au fost obligate, încă de acum doi ani, să semneze un contract de prestări servicii cu Serviciile Publice Comunitare de Evidenţă a Populaţiei din oraşele cu care se învecinează. Acesta stipulează, printre altele, că, pe lângă întocmirea, păstrarea, evidenţa şi eliberarea cărţii de identitate şi a cărţii de alegător, efectuarea schimbărilor de nume şi de domiciliu, transcrierea certificatelor de stare civilă (deces, naştere etc) eliberate în alte ţări, au şi obligaţia de a „emite listele electorale cu modificările la zi”. Cu alte cuvinte, pentru orice neregulă în aceste liste electorale, cel care încasează banii ar trebui să fie şi răspunzător, nu Primăriile care plătesc!

„Toată lumea vrea să scoată castanele din foc cu mâna primarilor”

Iată şi cum au comentat câţiva primari argeşeni această situaţie, destul de bizară, despre cine şi cum ar trebui să ne numere sau, mai exact, să ştie câţi suntem. Florin Frătică, primar Bradu: „Eu unul nu consider că trebuie amestecaţi primarii în acest scandal, pentru că nu este treaba noastră şi avem multe alte probleme mai urgente de rezolvat, decât să numărăm locuitorii. Mai ales că acest serviciu toate Primăriile l-au externalizat, în cazul nostru, al celor de la Primăria Bradu, către „Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor al Municipiului Piteşti”. Deci, responsabilitatea nu ne revine nouă, ci angajaţilor Ministerului de Interne, pe care îi mai şi plătim. În ceea ce-i priveşte pe românii din străinătate, consider că au aceleaşi drepturi ca şi cei care locuiesc în ţară, indiferent că stau în Australia sau în China. Un astfel de caz este chiar cel al mamei mele, care are dublă cetăţenie: româno-autraliană, şi, drept urmare, are drept de vot în ambele ţări. Cum aş putea eu să fiu de acord ca mamei mele să i se ridice acest drept? Dar, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, toată lumea vrea să scoată castanele din foc cu mâna primarilor, ceea ce nu este deloc corect”.

„Să îi ia dracu’ pe toţi!”

Bebe Ivan, primarul din Băbana, e şi mai revoltat pe situaţie. „Să îi ia dracu’ pe toţi! Eu unul, nu ştiu ce să mai zic. Le plătesc 100 de milioane anual celor de la Evidenţa Populaţiei din Piteşti pentru acest serviciu. Păi, dacă ei încasează aproape 2 miliarde pe lună de la toate Primăriile din judeţ, nu e treaba lor să se ocupe de tot? Mai ales că, dacă nu am vrut să le plătesc, fiindcă nu am avut bani, mi-au pus afiş pe uşa Primăriei că sunt restanţier şi i-au anunţat pe toţi locuitorii că nu li se mai eliberează niciun act, fie că este omul viu sau mort, până nu plătim la zi. Aşa că am fost nevoit să le dau banii! Acu’ să se descurce şi să nu ne mai bage tot timpul la mijloc pe noi, primarii!”

„Nu e treaba mea, odată ce le plătesc lor!”

Despre acest scandal, devenit unul naţional, primarul din Albeştii de Argeş, Ion Năftănăilă, ne-a declarat: „Evident că am contract, şi acesta este şi răspunsul la întrebarea de ce nu fac niciun fel de recensământ! Eu raportez tot ce e legat de acte de deces, de naştere, de buletine, în maximum 3 zile, iar ei sunt obligaţi să facă totul şi să îmi dea înapoi documentele în regulă! Nu e treaba mea, odată ce le plătesc lor!”.
Nici edilul din Bascov, Gheorghe Stancu, nu va face niciun recensământ. „Eu am cerut precizări la Evidenţa Populaţiei, dar recensământ nu fac. Toate comunele care nu au birou de Evidenţă sunt obligate să facă contract! Singura situaţie în care se pot produce încurcături este dacă, spre exemplu, un locuitor de-al comunei mele se întâmplă să moară pe altundeva. Certificatul de deces se scoate unde a murit, iar cei de acolo trebuie să ne comunice oficial. Spre exemplu, acum 6 ani a murit o femeie din comună tocmai în Spania, la Zaragoza. A fost adusă în sicriu de plumb, e înmormântată în comună, dar dacă ambasada nu mi-a dat nimic oficial, ea apare în continuare pe liste, pentru că nu am cum să o scot! Şi nici nu e treaba mea!”  
La fel de clar în ce priveşte contractul său cu „Serviciul de Evidenţa Populaţiei” este şi primarul din Albota, Ion Dumitru. „Păi nu trebuie să facem nimic noi, nu vi se pare logic? Odată ce plătim! Eu am comunicat la Prefectură că, odată ce am un contract cu Evidenţa Populaţiei ca să facă ei tot – şi mai şi plătesc pe deasupra – eu, unul, nu fac nimic! Toţi primarii care nu au serviciu de evidenţă sunt obligaţi să facă un astfel de contract. Oricum, eu mi-am actualizat listele de fiecare dată, dar sunt sigur că există colegi care nu au avut interesul ăsta, că de, sunt plătiţi şi în funcţie de câţi locuitori au în comună!”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI