Primarii argeşeni, instruiţi cum să intervină în cazul situaţiilor de urgenţă

Pompierii i-au scos la tablă pe primari.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş a desfăşurat în perioada 05 – 09 octombrie, a doua sesiune a Cursului de iniţiere în Managementul Situaţiilor de Urgenţă cu primarii localităţilor: Albeştii de Argeş, Bălileşti, Beleţi Negreşti, Berevoieşti, Bogaţi, Boteni, Budeasa, Cepari, Corbeni, Cuca, Hârtieşti, Izvoru, Lunca Corbului, Mălureni, Dobreşti, Priboieni şi Mărăcineni.

Trebuie precizat faptul că acest curs se organiza până anul trecut la Centrul zonal de pregătire Craiova, însă, printr-o iniţiativă a Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a reuşit identificarea soluţiilor necesare ca acest curs să se desfăşoare la nivel judeţean, venind astfel în sprijinul conducătorilor unităţilor administrativ teritoriale, care pot dobândi astfel cunoştinţele necesare în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Pe parcursul celor cinci zile, primarii şi-au perfecţionat cunoştinţele şi au aplicat tehnici de analiză şi gestionare a situaţiilor de urgenţă specifice riscurilor existente la nivelul zonelor de competenţă, fiind implicaţi atât în activităţi teoretice, cât şi în activităţi practice.

Pe lângă tematica obligatorie parcursă, au fost analizate şi tratate punct cu punct situaţiile de urgenţă cu care ne confruntăm la nivel judeţean, un accent deosebit fiind pus pe gestionarea inundaţiilor, organizarea activităţilor de la nivel local privind creşterea gradului de protecţie a populaţiei şi creşterea eficienţei Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, au fost pregătite şi prezentate materiale de interes de reprezentanţii altor instituţii cu atribuţii în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă: Poliţia, Jandarmii, Agenţia de Protecţia Mediului, Administraţia Bazinală a Apelor Argeş – Vedea.

În acelaşi context de pregătire multidisciplinară, în data de 08.10.2015, primarii au participat la un exerciţiu tactic desfăşurat de către Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul celui mai important operator economic din Judeţul Argeş – S.C. Automobile Dacia S.A.-Group Renault, fiind astfel prezentat modul de planificare, organizare şi desfăşurare a intervenţiei în cazul producerii unui incendiu de amploare pe platforma societăţii, care a implicat coordonarea mai multor resurse în vederea soluţionării situaţiilor tactice create (localizare şi lichidare incendiu, decontaminare, cautare – salvare persoane, acordarea primului ajutor persoanelor rănite şi altele).

Pe parcursul acestui an se va mai desfăşura un ultim curs de acest gen în perioada 16 – 20.11.2015, cu o altă serie de primari de comune care nu au participat în anii anteriori la cursurile organizate la Centrul zonal de pregătire Craiova.
Ca o scurtă concluzie în urma desfăşurării acestor cursuri la nivelul ISU Argeş, primarii s-au declarat mulţumiţi de temele abordate şi cunoştinţele dobândite manifestându-şi dorinţa ca această activitate să fie desfăşurată periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here