CIOBANUL MODERN La iniţiativa Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din „Corbii de Piatră”, în luna noiembrie îşi va deschide porţile prima şcoală de ciobani din România. Cursurile vor dura doi ani, iar programa şcolară a fost aprobată chiar de Ministerul Educaţiei. Când spui „cioban”, imediat în minte îţi vine imaginea baciului cu sarică şi sprijinit în bâtă. În curând însă, ciobanii argeşeni îşi vor schimba atât aparenţa, cât şi obiceiurile.

Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Corbi deschide în acest an prima şcoală din ţară de calificare în meseria cioban, la absolvirea căreia „elevii” vor primi diplomă şi vor putea să fie încadraţi în „producţie” cu carte de muncă. Lucru perfect posibil pentru că, de anul acesta, ciobănitul a fost introdus în nomenclatorul oficial de meserii al României. În plus, la Corbi va începe construcţia uneia dintre cele mai moderne stâne din ţară, ridicată şi dotată după toate normele europene. Iniţiativa înfiinţării şcolii de ciobani îi aparţine doctorului Ion Săvescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Corbii de Piatră”, iar prima promoţie va număra 25 de persoane. „Deocamdată, începem cu o singură clasă, de 25 de persoane. Ar fi trebuit să îi dăm drumul mai demult, dar au mai fost de rezolvat o serie de probleme organizatorice, precum programa şcolară. Cel mai sigur, cursurile vor începe în noiembrie anul acesta. Nu vor fi însă doar nişte simple cursuri, ca să zicem că facem şcoală, ci ele vor dura 2 ani, timp în care se va face şi practică, şi teorie. Iarna vom programa teoria, iar vara va fi pentru practica efectivă la stână, cu toate muncile ce se fac în mod normal, de la muls, la păstorit şi preparatul brânzeturilor. Mare atenţie se va acorda însă respectării normelor de igienă şi introducerii tehnologiei moderne”, ne-a declarat dr. Săvescu.

Ciobanii vor fi învăţaţi să lucreze pe calculator

Viitorii oieri vor avea de făcut cursuri de creştere ştiinţifică a oilor, de reproducere a animalelor, igienă, prelucrare a laptelui, reţete de preparare a produselor tradiţionale, dar şi informatică şi calculator, pentru a-şi ţine „gestiunea” oilor şi a producţiei în registre electronice. Cursurile vor fi organizate de Federaţia Oierilor de Munte, cu sediul la Braşov, metodologia de predare a cursurilor de păstori fiind aprobată de Ministerul Educaţiei, iar numărul de ore complet este de 720. „Lecţiile” teoretice se vor ţine chiar în comuna Corbi, pentru ca elevii să nu fie obligaţi să se deplaseze prea mult pentru a merge la cursuri.  Printre doritorii de a-şi obţine diplomă oficială de cioban sunt atât tineri de 20-25 de ani, cât şi persoane mai în vârstă, spre 45 de ani, care fac meseria asta ani buni, dar până acum nici nu au gândit că ar fi posibil aşa ceva.
Necesitatea şcolirii de ciobani profesionişti vine din impunerile Uniunii Europene, care oferă bani pentru dezvoltarea domeniului şi păstrarea obiceiurilor şi îndeletnicirilor tradiţionale, dar cu condiţia ca acestea să respecte normele moderne. Aşa s-a ajuns şi la recunoaşterea oficială a meseriei de oier şi deschiderea cursurilor de calificare. Ciobanii cu diplomă vor beneficia de carte de muncă şi toate drepturile obişnuite, de la plata asigurărilor de sănătate la cea a cotizaţiei pentru pensie. Ei vor putea avea astfel acces la servicii medicale gratuite şi la pensii la bătrâneţe.

Stână turistică pe Muntele Maliţa

Prima promoţie de ciobani profesionişti va avea mai mult ca sigur asigurat şi un loc de muncă, pentru că asociaţia din Corbi are în derulare un alt program ambiţios. Este vorba despre una dintre cele mai moderne stâne din ţară, pe Muntele Maliţa, ce va avea, pe lângă funcţiunea obişnuită, de creştere a oilor şi preparare a brânzeturilor tradiţionale, şi pe aceea de pensiune turistică, unde turiştii vor putea vedea şi chiar participa la întreg procesul tehnologic.
Arhitecţii au realizat deja proiectul pentru stâna ultramodernă şi, dacă vremea va permite şi autorităţile locale vor repara drumurile către locaţie, construcţia ar putea începe lucrările chiar din această toamnă.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI